[3 minuten leestijd | 800 woorden]

Het is al langer bekend dat muziek kan helpen bij het leren en werken. Talloze onderzoeken zijn gedaan naar de positieve effecten van muziek op ons prestatie vermogen en elke keer blijkt dat het inderdaad positief effect heeft. Zo werd er in de “Mozart effect” theorie al gesteld dat specifiek de muziek van Mozart bepaalde hersengebieden zo stimuleert dat het op korte termijn de prestaties van het brein aanzienlijk kan verhogen. Er zijn al talloze artikelen geschreven over deze materie dus ik zal er niet teveel woorden aan vuil maken.

Ik heb door de jaren heen geëxperimenteerd met veel verschillende soorten muziek tijdens het leren en werken en er zijn een paar dingen die er vrij duidelijk uitspringen:

1. Muziek biedt 1 gebundelde afleiding

Wanneer ik aan het studeren of werken ben ben ik constant andere prikkels buiten aan het houden. Overal in mijn huis bevinden zich afleidingen zoals muziekinstrumenten, mijn telefoon, facebook, geluiden van buiten, etc. Afleiding ontstaat simpel gezegd omdat je niet je volledige brein gebruikt bij het leren of werken, waardoor je brein zijn restcapaciteit, die je niet aan het gebruiken bent, gebruikt om zich met andere dingen bezig te houden. Muziek kan helpen om al die afleidingen te bundelen tot 1 afleiding.

2. Instrumentaal werkt beter dan muziek met tekst.

Wanneer je je concentratie nodig hebt werkt het over het algemeen het best om instrumentale muziek te luisteren. Je brein is namelijk geneigd om direct te focussen op tekst in de muziek omdat het denkt dat die tekst betekenisvol is. Als je aan het studeren of werken bent en je bent erop gefocust om tekst tot je te nemen is het voor je brein erg moeilijk om te onderscheiden welke tekst er is om te onthouden en welke tekst in de muziek zit. Hoe minder betekenisvol de tekst hoe beter, ik merk bijvoorbeeld dat ik bij het luisteren naar franse rap (die ik echt niet kan volgen) of opera’s in talen die ik niet beheers alweer een betere concentratie heb. Toch is menselijk stemgeluid altijd een afleider voor mij.

3. Sfeer van de muziek moet matchen met de activiteit

Heel simpel gezegd, als ik rustig een tekst door wil nemen en op me in wil laten werken dan doet meditatiemuziek het erg goed. Wanneer ik een hele hoop werk gedaan wil krijgen in een korte tijd en er even flink tegenaan ga, doet epische orkestrale muziek met veel ritme het heel goed. Ik ben zeer gevoelig voor ritme dus als ik mijn tempo wil verhogen luister ik ritmische muziek maar wanneer ik juist even rustig iets tot me moet nemen werkt zweverige (no offense) meditatiemuziek beter.

Dus…waarom videogame muziek?

1. Videogame muziek is gemaakt voor concentratie

De muziek in videogames is specifiek gecomponeerd om een muzikale omlijsting te creëren die je concentratie bij het spel houdt. Het moet dus genoeg aanwezig zijn om het te kunnen horen en je te stimuleren, maar ook precies genoeg afwezig zijn dat je er niet door afgeleid raakt. In tegenstelling tot de meeste muziek is het niet gemaakt om naar te luisteren op de voorgrond als en te tot je te nemen als muzikale ervaring. Het is gemaakt om je concentratie te ondersteunen.

2. Videogame muziek is instrumentaal en in herhaling

Als je ooit iemand in je buurt hebt gehad die een spelletje aan het doen was op een gameboy zal het je opgevallen zijn dat je knotsknettergek kan worden van zo’n deuntje als je het spel niet speelt. Het originele deuntje van tetris is hier een uitstekend voorbeeld van. Componisten van game muziek begrijpen heel goed dat je je concentratie bij je activiteit wil houden en dat een wisseling in de muziek daarbij niet perse welkom is. De meeste gamemuziek is in constante herhaling omdat iedereen een level in een andere tijd uitspeelt en op deze manier de lengte van het onderliggende muziekstuk eenvoudig aangepast kan worden op iedere speler. Om deze reden is het ook meestal instrumentaal.

3. Videogame muziek is gemaakt op sfeer

Of je nou een heftig schietspel speelt, een ouderwetse platformer of een RPG. Elke game heeft een opbouw in moeilijkheidsgraad en spanning. De muziek past zich hier constant op aan, hierdoor komt het in veel verschillende sferen. De begin en oriëntatie levels hebben vaak rustgevende muziek, terwijl de boss-levels vaak epische, spannende ritmische muziek hebben. Hierdoor kan je altijd muziek vinden die voldoet aan de eisen voor goede werk en leer muziek. Als voorbeeld heb ik hieronder een aantal voorbeelden geplaatst van game muziek in verschillende sferen en samenstellingen.

Playlists!

Op zoek naar meer Focus Boosters?

MindLift-Mentale-Fitness-voor-het-Moderne-Brein

[button_1 text=”CHECK%20HET%20BOEK!” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_font=”Oswald;google” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#eb5c2b” styling_gradient_end_color=”#eb5c2b” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://mindlift.com/boek” new_window=”Y”/]

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!