[6 minuten leestijd | 1600 woorden]

Het is aan! Dit wordt jouw jaar.

Moet je dit jaar examen doen? Gaat lukken!

Heb je net examen gedaan en start je aan een nieuwe studie? Bring it on!

Is dit je zoveelste studiejaar maar ga jij alle achterstanden inhalen? Own die deadlines!

Denk je dat je je niet kan concentreren of slecht kan plannen? Onzin!

Last van faalangst, stress of zorgen om toetsen? Nergens voor nodig!

Wie ben ik om je dit te vertellen? Ik ben een schoolverlater, een spijbelaar, een uitsteller, een faal-angstige onderpresteerder…een “lamzak” zoals een leraar mij ooit noemde. Maar deze lamzak die zich niet kon concentreren en niet wilde doen wat de juf zei was wel bereid om hard te werken, op zijn eigen manier. Uiteindelijk ownde ik mijn examens en mijn studie, ik werd de beste leraar die ik kon worden, ik innoveerde onderwijs, empowerde vastgelopen leerlingen en schreef een boek over focus. En met meer dan 10 jaar ervaring in alle onderwijsvormen kan ik je dit beloven:

Met deze 5 eenvoudige aanpassingen en mindsets wordt dit jouw beste school of studiejaar OOIT!!

1: Neem de teugels in eigen handen

Er is een grote kans dat je dingen hebt moeten leren van leraren waar je het niet mee eens bent. Je hebt ideeën meegekregen over wat je wel of niet kan en hoe je wel of niet zou moeten leren. Hoe goed kende die leraar je die je deze dingen vertelde? Als je dit schooljaar wil ownen zul je het letterlijk moeten ownen: Word eigenaar van je eigen leerproces. Leraren zijn vaak niet te vertrouwen (vertrouw me, ik ben 10 jaar leraar geweest) en veel van ons zijn vaak teleurgesteld door tips, regels en richtlijnen die niet bij ons pasten. Het is super makkelijk om achterover te hangen en te zeggen dat “het systeem” of “de leraren” het je niet goed hebben geleerd maar daar nemen we geen genoegen mee. Niet dit jaar. Dit jaar heb jij de teugels in handen. Weest bereid om alles te vergeten wat je hebt geleerd over hoe je hoort te leren en maak een plan dat echt bij je past. Kun jij het beste 1 dag van te voren leren? Prima. Kun jij het beter onthouden zonder aantekeningen te nemen? Doe het. Kun jij je beter concentreren als je ondertussen aan het tekenen bent? Whatever works!

Neem de vrijheid om te bepalen wat voor jou het beste werkt, maar neem daarbij ook de verantwoordelijkheid om te zorgen dat het werkt.

2: stop met vragen OF je het kan – Start met vragen HOE je het kan

Jij kunt je prima concentreren. Jij kunt prima leren. Ja ook jij, ADHD-er, ADD-er, HSP-er, ASS-er, GAME-er en al jullie andere briljante en getalenteerde mensen. De vraag OF je het kan brengt je meteen in een twijfelachtige, onzekere wel/niet manier van denken die niet behulpzaam is. De vraag is niet OF je het kunt, de vraag is HOE je het kunt. De constante oordelen van leraren, ouders, klasgenoten en toetscijfers hebben nu lang genoeg afbreuk gedaan aan je eigenwaarde. Natuurlijk kun je dit, anders was je hier niet, vertrouw daar op. Start met jezelf afvragen HOE je het kunt, want jouw eigen manier is de enige goede manier. Ik heb jaren lang alles uitgesteld tot het laatste moment terwijl iedereen me vertelde dat dit een slechte strategie was…toen ik dat idee los kon laten en “het laatste moment” niet meer als falen zag maar als mijn manier, kon ik dat laatste moment opeens voluit benutten omdat ik precies wist hoeveel ik kon doen in die tijd en dat ik veel beter presteerde als ik mezelf toestond om het zo te doen.

3. Leer, studeer en werk als een atleet

“Je luistert gewoon zo lang als ik aan het vertellen ben”

“Je blijft aan je huiswerk tot het af is”

“Je leert maar tot het in je hoofd gestampt is”

Dit soort uitspraken geven ons het idee dat we alles maar voor onbepaalde tijd moeten kunnen, maar ik zal je een geheimpje verklappen: Je brein presteert EXTREEM SLECHT op onbepaalde tijd. Door lessen en studiesessies te lang te laten duren zonder uitzicht op het einde zet je je brein in een extreem trage en energiebesparende stand. Als ik je nu zou vertellen dat je voor onbepaalde tijd moet blijven voortbewegen, ga je dan sprinten? Nee, je gaat zo traag mogelijk lopen om je energie zo rustig mogelijk te verdelen. Zo werkt je brein ook, wanneer je weet dat een leraar een uur vol gaat kletsen, of dat je de hele avond gaat leren, zet je je brein in de meest luie stand. Zodra je precies weet hoe lang je moet leren, luisteren of werken stelt je brein zich in op die tijd en kun je je super goed concentreren. Je brein is te trainen net als elke spier in je lichaam.

Denk je dat een atleet voor onbepaalde tijd door de sportschool gaat hupsen? Nee: 25 pushups – 2 minuten rust. 10 pullups – 2 minuten rust. 30 squats – 2 minuten rust etc. etc. Steeds duidelijk afgebakende inspanningen gevolgd door ontspanningen, hierdoor leert te spier hoe die de energie moet verdelen en het maximale eruit kan halen. Na een poosje trainen wordt de spier hier beter in zonder uitgeput te raken. Zo werkt je brein ook. Kies een tijdsinterval waarvan je weet dat je je goed concentreren, zet een timer en werk of leer tot de timer gaat. Al is het maar 5 minuten, je leert meer met 5 minuten 100% focus dan 1 uur met 5% focus. Neem hierna een korte pauze. Speel hiermee en ontdek welke intervals het beste bij je passen. Je zal nooit meer denken dat je je niet kunt concentreren, trust me 🙂

4. Vergeet de “als je later groot bent” – belofte

Q: Waarom moet ik dit leren?

A: Dit heb je nodig als je later groot bent!

Het spijt me dat ik je dit moet vertellen, maar je bent je hele leven voor de gek gehouden met een valse belofte. Er is absoluut geen enkele garantie dat als je nu je best doet op school dat je dan later succesvol of gelukkig wordt. Geen. Enkele. Garantie. Ik ken net zoveel universitair geschoolde mensen die werkeloos en ongelukkig op de bank zitten als schoolverlaters die gelukkig en succesvol een bedrijf runnen. En vice versa. Vanaf de kleuterschool worden we al gepresenteerd met die wortel die ons constant voorgehouden wordt. Er is altijd dat volgende ding dat je moet bereiken, de volgende test die je moet halen en de volgende manier om te bewijzen dat je goed genoeg bent…dat je klaar bent voor “het echte leven”. Alsof je als scholier of student een soort on-affe-versie bent van wat je nog moet gaan worden die in een nog-niet-echte wereld leeft.

Maar er is goed nieuws: Alles wat je kunt worden, dat ben je al. De echte wereld? Je leeft erin. This is it – dit is niet het oefenrondje. In plaats van je druk te maken of je wel klaar bent voor de echte wereld, of je de toets wel gaat halen en of andere mensen je wel goed genoeg vinden, kun je je ook gewoon bezig houden met wat nu belangrijk is. Al die zorgen en gedachten zetten een rem op je leervermogens. Concentreer je op wat er NU gedaan moet worden, zorg er voor dat je het NU leuk vindt om te leren, creëer een situatie waarin je je NU kunt concentreren. Veel mensen maken zich tijdens het leren druk om wat er tijdens de toets gaat gebeuren, en maken zich tijdens de toets druk om wat ze tijdens het leren anders hadden moeten doen. Stop met leven in de toekomst of het verleden en doe wat je moet doen om in het hier en nu te kunnen doen wat je moet doen. Dan valt er een enorme stapel zorgen van je af.

5. Koppel je studieresultaten los van je eigenwaarde

Doordat we, zoals net besproken, aanleren dat onze waarde as mens afhangt van onze schoolresultaten, is elke toets, test, cijfer of krul van een docent een reden om je of beter of slechter te voelen over jezelf. Realiseer je dat een studieresultaat NOOIT iets zegt over wie je BENT. Maar alleen iets over wat je DOET.

Een toetscijfer is een momentopname, die momentopname laat zien in welke mate je leerstrategie overeen kwam met wat er in de toets gevraagd werd. Toch lopen we vaak rond met buikpijn en nare gevoelens als we een slecht cijfer halen of negatieve feedback krijgen. Dit zorgt er alleen maar voor dat je negatiever gaat denken over school en leren omdat er altijd de angst is dat er ergens bewijs ontstaat dat je niet goed genoeg bent. Focus dus niet op het aanpassen van wie je bent maar wat je doet. Als je je studiegedrag aanpast haal je betere cijfers. Zo simpel is het. En gedrag kun je makkelijk aanpassen. Maar wanneer je in plaats daarvan denkt “ik moet slimmer zijn” of “ik moet intelligenter zijn” dan lijkt dat een onmogelijke taak. Je bent niet op aarde gezet met een aantal vaste kwaliteiten waar je het mee moet doen, en waar je vervolgens je hele leven op getest wordt. Je wordt geboren met het vermogen om te ontwikkelen, bij te stellen en te groeien tot alles wat je maar wilt. Dat maakt het verschil tussen de vaste mentaliteit en de groei mentaliteit. Bekijk onderstaande tabel eens en realiseer je dat je er voor kunt kiezen om aan de rechter kant te zitten met je gedachten!

De groeimentaliteit versus de vaste mentaliteit

Vaste mentaliteit

Groeimentaliteit

VerlangenSlim overkomen, jezelf bewijzen. Niet falen.Risico’s nemen en er van leren. De uitdaging aangaan.
Inschatten van een uitdagingGa ik slagen of falen? Ga ik slim of dom overkomen?Zal dit me helpen te ontwikkelen en te groeien?
Bij tegenslagenIk ben een mislukkeling, ik ben waardeloos.Het is me niet gelukt, de volgende keer doe ik het anders.
UitdagingenVermijden, verdedigen of opgeven.Omarmen, doorzetten en volhouden.
InzetWaarom zou ik? Het verandert toch niks.Als ik me niet inzet verandert er niks.
KritiekNegeer positieve kritiek, ontduik negatieve kritiek.Leren van zowel positieve als negatieve kritiek.
Succes van een anderBedreigend: als jij slaagt, faal ik.Inspirerend: als jij slaagt, leer ik ervan.
ResultaatOntwikkeling stopt voordat de volle potentie is bereikt.Ontwikkelt door tot de volle potentie.

Zie je wat een enorm verschil deze twee manieren van denken zijn? Als je kunt leren denken in de groeimentaliteit kun je je resultaten loskoppelen van je eigenwaarde en met vol zelfvertrouwen je studiejaar tegemoet gaan.

Bevalt deze manier van denken je? Check het boek!

MindLift-Mentale-Fitness-voor-het-Moderne-Brein

[button_1 text=”CHECK%20HET%20BOEK!” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_font=”Oswald;google” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#eb5c2b” styling_gradient_end_color=”#eb5c2b” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://mindlift.com/boek” new_window=”Y”/]

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!