[5 minuten leestijd | 1250 woorden]

Toetsweken en tentamen periodes zijn typisch van die momenten dat veel mensen stress krijgen, zichzelf gaan overladen met uren non-stop blokken en vooral veel tijd besteden aan boos zijn op zichzelf dat ze niet eerder zijn begonnen en beloftes afleggen de volgende periode toch echt meteen te beginnen. Maar er is goed nieuws! Zelfs als je het gevoel hebt dat je gedurende de periode niet genoeg hebt gedaan kan je nog steeds heel veel presteren tijdens die toetsweek, zolang je het op de juiste manier aanpakt en je op zo’n manier voorbereid dat je je brein optimaal benut in plaats van in de weg zit. Dus bij deze:

5 toetsweek tips voor minder stress en betere cijfers!

1. Staar je niet blind

Leer in korte stoten van max 20 minuten, gevolgd door een pauze van 5 minuten. Na 15-20 min hard leren is je concentratieboog op en blijft er nog heel weinig hangen. Stop dus met jezelf pushen en neem pauze, die pauze helpt om je concentratievermogen weer op te laden, het geeft je brein de mogelijkheid om te verwerken wat je geleerd hebt en het helpt je om tijdens je werk minder last te hebben van afleidingen zoals whatsapp en instagram. Zet een timer zodat je je echt aan je leer en pauze tijden houdt! Zet je timer eerst op 20 minuten en verwijder ALLE afleidingen tijdens die 20 minuten. Als de tijd om is zet je een nieuwe timer voor 5 minuten pauze, sta op van de plek waar je studeert, drink een glas water en laat je gedachten even afdwalen. Zo begin je weer fris aan de volgende ronde.

2. Beweeg – actief lichaam = actief brein!

Door lang stil te zitten zakt je bloed – dat je zo hard nodig hebt in je brein – naar je billen en je voeten, waar je het het minst nodig hebt. Door tijdens je pauzes te bewegen komt je bloedsomloop op gang en doorbloeden je hersenen weer beter, zo krijgen ze dus meer zuurstof en brandstoffen om weer aan de slag te kunnen. Sta dus in je pauzes altijd op, loop even naar buiten voor de frisse lucht en rek je even flink uit. Ook helpt het om vóór een middag stevig leren in de ochtend eerst te sporten. Bijvoorbeeld 30-45 minuten rustig joggen zorgt er al voor dat je je beter kunt concentreren dankzij een betere doorbloeding, de stimulerende stofjes die je brein aanmaakt en en zelfs nieuwe hersencellen! Stilzitten is killing voor je hersenen en dus voor je leerprestaties. Als je tijdens de toets of het examen lang stil moet zitten, verzin dan een reden om toch te bewegen: vraag of je naar het toilet mag of rek je op zijn minst elke 20 minuten even helemaal uit. Het verschil in doorbloeding – en dus hersenactiviteit – tussen gebogen over je bureau hangen en je even helemaal uitrekken en achterover hangen is al enorm.

3. Maak een ritueel

Je brein houdt van routine, als je vóór elke studiesessie een ritueel uitvoert dan geef je je brein het signaal dat het tijd is om aan de slag te gaan en zal het makkelijker worden om te gaan leren. Luister een liedje, doe een bepaalde beweging, zet een geurkaars of wierook aan…als het maar iets is dat je steeds doet voordat je gaat leren en je brein zal het ritueel gaan associeren met je prestatie. Zeker als je het ritueel ook vlak voor je toets uitvoert zal je merken dat je brein opeens in de juiste stand staat om de toets te maken. Het kan ook enorm helpen om te studeren op een plek die je alleen gebruikt om te studeren en waar alles ook zo is ingericht dat je daar prettig aan de slag kan. Zorg er dan ook voor dat je op die plek ook echt alleen studeert en dus je pauzes ergens anders doorbrengt. Eén van de beste rituele om te doen is PowerPosing, hierbij neem je een sterke houding aan waardoor je lichaam letterlijk minder stresshormoon aanmaakt en je met een zelfverzekerder gevoel je toets of tentamen tegemoet gaat.

4. Herken stress als je vriend

De klamme handen, droge mond, versnelde hartslag en adrenaline die je voelt vlak voor een toets worden vaak opgevat als een negatief signaal zoals zenuwen of faalangst, maar zo hoeft het niet te zijn! Dit zijn allemaal tekenen dat je lichaam zich klaar aan het maken is om te presteren. Stress is een enorm positieve factor als je het op die manier opvat. Als je je zorgen gaat maken over deze verschijnselen, dan pas wordt het negatieve stress en kan je dicht slaan. Vertrouw je lichaam, het is briljant. In dit artikel leg ik uit hoe positieve stress werkt.

5. Vertrouw op wat je geleerd hebt

Als je een paar uur hebt besteed aan leren en je hebt het gevoel dat je het allemaal nog niet echt snapt; stop dan toch met leren en pak je rust, je brein heeft al zat info opgepikt maar het nog geen plek gegeven. Het heeft meer zin om een uur meer te ontspannen of te slapen dan om door te drammen. Een vol glas kan alleen maar overstromen. Als je rust neemt zal je merken dat de info verandert in inzicht en je het prima snapt. Ook vlak voor de toets heeft het geen zin om nieuwe dingen te leren, dit werkt averechts. Een korte herhaling kan wel zinnig zijn.

 

Wordt je toets of tentamen week onderbroken door een weekend? Dat komt goed uit, maar let nog wel even op de volgende 3 punten:

1. Doe even niks. Maar niet echt niks. Voor een presterend brein is de beste vorm van ontspanning een eenvoudige bezigheid waarbij je niet hard hoeft na te denken maar ook niet helemaal op non-actief staat. Je brein moet net genoeg gestimuleerd worden om te kunnen afdwalen in willekeurige gedachten, maar als de motor helemaal uit staat moet ie ook weer helemaal opwarmen maandag. De hele dag intensief gamen is teveel, hersenloos mtv kijken weer te weinig. Ook hier kan sporten of creatieve uitingen heel effectief zijn.

2. Blijf nuchter. De negatieve effecten van alcohol en andere drugs zijn na een avond flink losgaan nog zeker 3-5 dagen significant merkbaar. Helemaal als je zaterdag uit gaat en zondag nog moet leren heb je tenminste 2 keer zoveel tijd nodig om dezelfde stof tot je te nemen, en blijft er minder van hangen. Je lichaam is geprogrammeerd om te alle tijden je brein te beschermen, als je dus schade aanbrengt door alcohol, drugs en slaapgebrek zal het alle energie gebruiken om te herstellen en niet om te leren. Ondanks dat je je maandag misschien niet brak voelt, je brein is nog volop aan het herstellen.

3. Trap niet in de “zat tijd” gedachte. Ondanks dat je “zat” tijd hebt omdat het weekend is, is het alsnog beter om in korte stoten te leren. Je kan beter 3 uur leren in korte geconcentreerde stoten van 20 minuten dan de hele dag naar je boek staren onder het mom van “het hele weekend leren”.

 

Op zoek naar meer tips om met meer gemak te leren?

MindLift-Mentale-Fitness-voor-het-Moderne-Brein

 

 

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!