[6 minuten leestijd | 1400 woorden]

Hoewel dit blog niet specifiek over hardlopen gaat, kan ik het toch niet laten om hier wat artikelen aan te wijden. MindLift gaat over het verbeteren van de mentale fitness en wat dat aangaat kan je eigenlijk niet om hardlopen heen. Naar aanleiding van mijn interview met wereldkampioene trailrunning Emelie Forsberg kwamen er wat vragen en opmerkingen binnen over hardlopen en leek het me leuk om deze zo te behandelen.

Meer dan een beetje rondhuppelen

Veel mensen slepen zich een rondje door het park onder het mom van calorieën verbranden om in vorm te komen voor de zomer. Daarnaast is het algemeen bekend dat hardlopen goed is voor je bloedsomloop, je longen en je algemene gesteldheid. De meeste hardlopers weten echter dat het veel verder gaat dan een wat betere conditie en een plattere buik. Ik zou vanuit mijn eigen ervaring wel een boek kunnen schrijven over wat het me heeft gebracht. Ik begon met hardlopen in een wat mindere fase van mijn leven en de toename in mijn levensgeluk en de afname van negatieve gewoontes zijn wat mij betreft in direct verband te brengen met het toenemende aantal kilometers per week.

De afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken gedaan naar de voordelen van hardlopen en de lijst met wetenschappelijk bewezen gezondheidsverbeteringen wordt alsmaar langer. Los van mijn eigen ervaringen en die van de vele hardlopers die ik erover spreek (we houden er maar niet over op) heb ik toch altijd de behoefte om de onderzoeken in te duiken en te kijken naar hoe dat gelukzalige hardlopen nou tot stand komt.

Dus bij deze 6 verrassende voordelen van een rondje hardlopen!

1. Een jonger brein

Hardlopen-een-jonger-brein

Het ouder worden van ons brein heeft vooral te maken met het afnemen van de grijze massa en voornamelijk het krimpen van de hippocampus; een gebied in ons brein dat voor een groot deel verantwoordelijk is voor ons geheugen en lerend vermogen. Dit uit zich in bekende verschijnselen zoals vagere herinneringen en een verminderd vermogen om die herinneringen op te halen en uit elkaar te houden. Een onderzoek dat in 2010 gepubliceerd werd in PNAS toonde aan de regelmatige, matige conditie training, zoals hardlopen, de hippocampus deed toenemen in omvang en vermogen. Dit is bijzonder te noemen omdat voor zover bekend de hippocampus nooit meer groeit in ons volwassen leven.

In het kort: Regelmatig hardlopen remt de veroudering van ons brein en wetenschappers vermoeden dat het zelfs kan helpen met preventie van dementie

2. Beter leren

Hardlopen-beter-leren

Naast het tegengaan van de afname van hersencellen, is lichamelijke beweging één van de weinige manieren om daadwerkelijk nieuwe hersencellen aan te maken. Een onderzoek uit 2010 toonde aan dat hardlopen de neurogenese in de hippocampus stimuleert. Neurogenese is een sjiek woord voor het aanmaken van nieuwe hersencellen. Daarnaast bevordert het de neuroplasticiteit, simpel gezegd is dit het vermogen van de hersenen om neurale paden aan te leggen en vast te leggen en dus nieuwe dingen te leren. Allemaal een vrij technisch verhaal en als je geen zin hebt om wetenschappelijke studies te ontcijferen maar je wil er toch meer over weten kan ik je het boek Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain aanraden waarin alles haarfijn wordt uitgelegd.

In het kort: Een paar keer per week zo’n 3 kwartier rustig hardlopen zorgt voor aanmaak van nieuwe hersencellen en een sterker lerend vermogen.

3. Verhoogde focus

 

Hardlopen-verhoogde-focus

Er zijn veel verschillende studies waarbij mensen mentale tests, zoals IQ tests of probleem-oplossingstests, moesten doen met en zonder fysieke inspanning van te voren en je raadt het al: Na een potje flink bewegen scoorden bijna alle testpersonen hoger op deze tests. Er is ook een hele mooie case-study bekend waarbij ze op een zeer slecht scorende Amerikaanse school de kinderen tijdens de gymles hartslagmeters gaven. Zo werd het cijfer voor gym verbonden aan de inspanning in plaats van het talent waardoor iedereen zich een bepaalde tijd moest inspannen boven een bepaalde hartslag. Vervolgens zijn ze in deze scholen de wiskundelessen (waar ze het slechtst op scoorden) direct na de gymlessen gaan plannen. Binnen een jaar behoorden deze scholen tot de best scorende scholen in de landelijke wiskunde examens. Nice! Dit heeft er mee te maken dat, naast een beter werkende hippocampus, er een verbeterde doorbloeding in het brein optreedt. Voeg daar nog eens de aanmaak van chemische prestatieverbeteraars in het brein, zoals BDNF en dopamine, aan toe en je hebt een optimaal geconcentreerd brein!

In het kort: Verbeterde doorbloeding, sterkere leergebieden en prestatieverbeterende chemicaliën zorgen voor een brein dat klaar is om te presteren!

4. Natuurlijke antidepressiva

Hardlopen-natuurlijke-antidepressiva

Als je 1 keer gaat hardlopen ben je achteraf kapot, de schok is nogal wat voor je lichaam als je het nooit doet maar als je vaker traint en je lichaam sterker en je conditie beter wordt, krijg je de kans om de “runners high” te ervaren. Mensen die regelmatig hardlopen weten dat er een heel sterk gevoel van gelukzaligheid gepaard gaat met een potje rennen. De oorzak hiervan is tweeledig. Ten eerste zorgt hardlopen voor een sterke afname van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon wordt geassocieerd met overmatig zorgen maken, slechte nachtrust, verminderd inschattingsvermogen, slechter geheugen en angst. Een rondje rennen vermindert dit hormoon aanzienlijk waardoor het leven er al een stuk minder vervelend uit ziet. Wat veel mensen niet weten is dat depressiviteit meestal niet een kwestie is van “je niet zo aanstellen” of “het gewoon eens positief bekijken” maar dat het echt een aandoening is waarbij de opname van een aantal stofjes in het brein niet goed werkt. Ik heb het dan met name over norepinephrine en serotonine. Antidepressiva zijn middelen die ervoor zorgen dat deze stofjes langer in de synaps blijven waardoor de stemming verhoogt en de gemoedstoestand stabiliseert. Laat het nou toevallig zo zijn dat hardlopen hetzelfde effect heeft! Te gek toch?!

In het kort: Hardlopen vermindert de aanmaak van stresshormoon cortisol en verhoogt de aanmaak van “geluksstoffen” zoals serotonine

5. Vrij van verslavingen

Hardlopen-vrij-van-verslaving

Zelf heb ik nogal wat ervaring met verslavingen en ben ik er van overtuigd dat hardlopen (en sporten in general) een grote bijdrage heeft geleverd aan mijn verslavingsvrije leven. Verslavingen hebben te maken met het beloningssysteem van het brein en ze zijn verslavend omdat ze zorgen voor het vrijmaken van neurotransmitter dopamine. Dit stofje zorgt ervoor dat je je heel even helemaal tegek voelt. Ditzelfde stofje wordt aangemaakt als je aan het hardlopen bent, en werkt wat dat betreft op neurochemisch niveau hetzelfde als drugs, alcohol, sigaretten, junkfood en seks. Is het dan niet de ene verslaving omruilen voor de andere? In zekere zin wel, maar door alle gezondheidsvoordelen van hardlopen krijg je hierdoor een steeds gezonder brein dat uiteindelijk dus beter wordt in relativeren, reflecteren en vooral doorzetten. Het interne gesprek dat je met jezelf moet voeren over of je wel of niet een sigaret gaat roken is het zelfde gesprek dat je met jezelf moet voeren om niet te stoppen met rennen. Dat stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je een waardeloze junk bent wordt steeds zwakker en dat stemmetje dat zegt dat je het aankan wordt steeds sterker. Vooral in het ultrarennen kom je veel ex-verslaafden tegen, bijv. Timothy Olson, die jaren lang hevige verslavingsproblemen heeft gehad, behoort momenteel tot de absolute top in het ultrarennen.

In het kort: Hardlopen werkt net zo verslavend als verslavende middelen, maar met alle gezondheidsvoordelen van dien is het een uitstekende vervanger

6. Een beter seksleven

Hardlopen-beter-seksleven

Sterker, slanker, slimmer, jonger, gelukkiger…wat wil je nog meer? Een beter seksleven kan nooit kwaad toch? Het goede nieuws is dat het gewoon deel is van het pakket! Onderzoekers hebben een direct verband aan kunnen tonen tussen een inactieve levensstijl en matige seksuele prestaties. Een beter uithoudingsvermogen en sterkere spiercontrole zullen je niet alleen tijdens het hardlopen een verbeterde prestatie opleveren, deze effecten werken net zo goed door onder de lakens. Daarnaast kan het een oplossing bieden voor de grootste angst van de man (en zijn vrouw): Erectieproblemen. Erectieproblemen zijn vaak een gevolg van problemen in de bloedsomloop zoals geblokkeerde aderen of hoge bloeddruk. Een betere doorbloeding werkt overal door en zal je dus niet alleen tijdens de hardloopwedstrijd over de finish helpen 😉

In het kort: Een beter uithoudingsvermogen en sterkere spiercontrole verbeteren seksuele prestaties. Een betere doorbloeding help erectieproblemen te voorkomen

 Samengevat:

Hardlopen-6-verrassende-voordelen

Op zoek naar meer manieren om je leven positief te beïnvloeden?

MindLift

[button_1 text=”CHECK%20HET%20BOEK!” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_font=”Oswald;google” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#eb5c2b” styling_gradient_end_color=”#eb5c2b” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://mindlift.com/boek” new_window=”Y”/]

 

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!