[3 minuten leestijd | 700 woorden]

Koffie is misschien wel één van de de beste uitvindingen ooit… Het helpt me beter concentreren, meer vet verbranden, langer vasten en bovendien vind ik het heerlijk. Naast een grote liefde voor koffie heb ik een oneindige drang om overal het meeste uit te halen en leg ik elk deel van mijn leven onder de loep om te kijken wat eruit te halen valt, zo ook mijn koffie…en mijn dutjes.

En nou heb ik weer iets ontdekt dat ik door de pure tegenstrijdigheid niet wilde geloven, want hoe mooi is het als 2 van je meest favoriete dingen ter wereld samenkomen tot een wonderlijk concept:

Koffiedutjes

Koffie en slaap lijken totaal niet hand in hand te gaan maar als je je een beetje verdiept in hoe het werkt dan blijkt het toch niet zo’n heel gek idee te zijn. Eerst maar eens even in het kort over het koffie dutje, dit is hoe het werkt:

  1. Drink een kop koffie
  2. Ga direct slapen
  3. Word na 20 minuten volop energiek wakker

Zo simpel is het, drink koffie, doe dutje, verover de wereld. Als je een kop koffie en 20 minuutjes de tijd hebt kun je een mooie truc uithalen met de manier waarop koffie en slaap werken in het brein.

Whynotboth

Maar hoe werkt het?

Cafeïne is een stimulerend middel. Het heeft op zichzelf geen energie (als in calorieën) maar je krijgt er een energiek en alert gevoel van omdat het je brein stimuleert. In het brein werkt alles eenvoudig gezegd door overdracht van stofjes: Pure chemie. Wanneer je je brein gebruikt en vermoeid raakt dan komt er een stof genaamd adenosine vrij. Dit stofje speelt een rol in de energie huishouding van de mens en wanneer deze wordt opgevangen en gebonden door een receptor in het brein veroorzaakt het een suf en moe gevoel.

Nou is het toevallig zo dat cafeïne op moleculair niveau heel erg lijkt op adenosine, het lijkt er zelfs sterk genoeg op om als een puzzelstukje in die adenosine receptor te passen, waardoor er minder adenosine kan binden en je je minder moe voelt. Het energieke gevoel dat je krijgt van koffie komt dus door de afwezigheid van adenosine.

De magie/chemie van het koffiedutje

Als je koffie drinkt wanneer je al suf en moe bent is er al vrij veel adenosine in de receptoren aanwezig waardoor je de cafeïne weinig effect heeft en je er dus niet veel wakkerder van wordt. Je zal dus eerst moeten uitrusten en slapen voordat de koffie weer zin heeft. De truc is om eerst het adenosine gehalte in het brein te verminderen en dan de cafeïne intrede te laten doen voordat adenosine weer de kans krijgt om te binden. Voordat cafeïne bij het brein komt moet het eerst gedronken worden, opgenomen worden in de dunne darm en getransporteerd worden naar het brein via het bloed. Dit duurt ongeveer precies 20 minuten. Die 20 minuten is toevallig precies genoeg tijd dat, als je die slapend doorbrengt, je adenosine receptoren voor het grootste deel leeg zijn.

Een kwestie van timing

20 minuten slaap blijkt precies genoeg tijd te zijn voor je adenosine gehalte om flink te dalen en precies te weinig tijd om in diepe slaap te komen (daar word je tenslotte alleen maar suffer van wakker). Daarnaast zijn die 20 minuten genoeg tijd voor de cafeïne om je brein te bereiken.

Kortom: door het dutje zijn de receptoren vrij om veel cafeïne te binden en haal je dus optimaal resultaat uit zowel je dutje als je kopje koffie! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je baas dit artikel laten lezen en volop genieten van dutjes in de koffiepauze en grotere productiviteit!

Op zoek naar meer manieren om je beter te concentreren en meer uit je leven te halen?

MindLift-Mentale-Fitness-voor-het-Moderne-Brein

[button_1 text=”CHECK%20HET%20BOEK!” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_font=”Oswald;google” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#eb5c2b” styling_gradient_end_color=”#eb5c2b” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://mindlift.com/boek” new_window=”Y”/]

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!