[8 minuten leestijd | 2000 woorden]

In mijn zoektocht naar focus probeer ik zoveel mogelijk dingen zelf uit. Vaak zoek ik het in hele moderne dingen zoals quantified self, voedingssuplementen, baanbrekende methodes en andere meer moderne en technologische dingen. Deze keer besloot ik eens terug in de tijd te gaan, op zoek naar de kern, de absolute basis, het primitieve.

Ik ging een weekend op stap met de Bosbeweging; sneed een lepel uit een blokje hout, maakte vuur met de vuurboog, bouwde een primitief onderkomen van takken en bladeren, draaide touw van brandnetels, rookte makrelen in een gat in de grond en ontdekte 3 primitieve mindsets die ons kunnen helpen om de moderne wereld te overleven. 

kampvuur-bosbeweging

1. Primitieve wetenschap is moderne wetenschap

“We gaan thee maken, kom over 10 minuten terug met iets om thee mee te maken”

“Maar hoe weet ik wat bruikbaar is als thee?”

“Goede vraag, tot zo”

Wij halen onze informatie veel uit boeken en van het internet, maar waar komt deze informatie vandaan? Informatie die opgeslagen is in boeken en andere bronnen is ooit uit de echte wereld gehaald en vervolgens verwerkt tot een compacte informatiebron. Zodra iemand iets ontdekt heeft en het heeft verwerkt tot een beschikbare bron (boek, internet, film etc.) is het voor de volgende persoon niet meer nodig om dat zelfde onderzoek uit te voeren en het zelf uit te zoeken. Zo bouwen we als mens met z’n allen aan een collectieve basis aan informatie waar we allemaal uit kunnen putten. Deze manier van informatie delen is een van de grootste katalysatoren van het succes van de mens en dit is onder andere te zien aan de enorme sprongen in ontwikkeling die we maakten bij het ontstaan van de boekdrukkunst, het “moderne” onderwijs en het internet.

Een van de eerste technologische doorbraken van de mens: De vuurboogset

Een van de vroegste technologische doorbraken van de mens: De vuurboogset

De dood van nieuwsgierigheid

Maar…hoe zeer ik ook fan ben van de steeds grotere en meer beschikbare hoeveelheid informatie aan onze vingertoppen, brengt het toch een valkuil met zich mee. We raken er steeds meer aan gewend om elke vraag te bevredigen met een direct antwoord. En dat is zonde. De vraag is de basis van de leerervaring en wanneer deze vraag eenvoudig bevredigd wordt met een snel antwoord is de vraag weg, en daarmee de kans om echt wat te leren. Ik merk dit regelmatig wanneer ik werk met jongeren die gewend zijn om hun vinger op te steken, of een vraag in te tikken, en direct een antwoord te krijgen. Wanneer ik een vraag beantwoord met een vraag heb ik al snel een kudde ontevreden brugklassers die vinden dat ik ze het antwoord op een presenteerblaadje moet aanreiken.

De kunst van het vragen stellen

Bijna alle informatie die uit de “echte” wereld is gehaald, en vastgelegd in een boek, is nog steeds beschikbaar in die echte wereld. De boswachters hadden mij kunnen vertellen welke planten geschikt waren om thee mee te zetten, ik had in een veldgids of op google 100+ antwoorden kunnen vinden op deze vraag. Ik voelde me lichtelijk gehandicapt, als schrijver in een moderne wereld tover ik een antwoord uit mijn zak voordat ik de vraag hardop kan stellen, ik google sneller dan mijn schaduw 😉 . Toen ik door het bos liep aan planten te voelen en te ruiken om iets van eetbaarheid te ontdekken realiseerde ik me dat ik mijzelf duizenden jaren terug de tijd in had getransporteerd. Dit is de kern van de wetenschap, de natuur in gaan, vragen stellen, proberen, experimenteren, afhankelijk zijn van je gezond verstand, redeneringsvermogen en intuïtie. Alle kennis over de buitenwereld is nog steeds beschikbaar in de buitenwereld, als je de juiste vragen stelt.

Ik oefen nu meer met het stellen van vragen, als ik in het bos ben vraag ik niet meer “hoe heet die vogel?” maar vraag ik me af waarom hij daar zit, wat is hij aan het doen? En waarom? Waar gaat ie heen? Wat zou hij eten? Waar zou hij het vinden? Elke keer als ik op deze manier vragen stel leer ik veel meer over zo’n vogel dan wanneer ik z’n naam zou googlen en stoppen met vragen. Dit werkt niet alleen in de natuur, het stellen van goede vragen is een universele skill die bijzonder veel waard is. Door elke vraag te beantwoorden met een nieuwe vraag leer je meer en beter.

2. De kracht van eenvoud

De moderne wereld vraagt veel van ons; de constante stroom informatie en hoge mate van van online verbondenheid is een enorme uitdaging voor het menselijk brein, we raken overwerkt, overprikkelt en afgestompt. We zijn geprogrammeerd om deze prikkels als belangrijk te beschouwen en als we ze niet actief negeren of verminderen is het eenvoudig om er teveel van te krijgen.

wandelen-bosbeweging

Op blote voeten door een nat bos..eenvoudig geluk 🙂

In het bos is een rust die je niet op veel plekken kan vinden, het is ook niet vreemd dat alle relax-centra, sauna-complexen en welness-resorts zich in de natuur bevinden, maar dit weekend leerde ik dat je geen luxe resort, hotel of zelfs tent nodig hebt. Toen we met z’n allen voor het eerst rond het kampvuur verzamelden waren we merkbaar nog in de moderne mindset, op zoek naar prikkels en afleidingen, vol vragen en nieuwsgierigheid over wat het weekend zou brengen. De mannen van de bosbeweging maakten er een punt van om geen programma bekend te maken “laat het maar komen zoals het komt”. Hoewel ik het meestal erg fijn vind om precies te weten wat er komt viel er in dit geval een last van mijn schouders, ik hoef niet te presteren of te anticiperen, gewoon kijken wat er gebeurt. Nadat we het bos in waren gestuurd om thee te zoeken kregen we de opdracht om een lepeltje de snijden uit een blokje hout. Eenvoudig, maar niet makkelijk.

Verrassend hoeveel geborgenheid een eenvoudige bladerhut biedt

Verrassend hoeveel geborgenheid een eenvoudige bladerhut biedt

Iedereen trok zijn mes en begon driftig te snijden, “yes een concrete opdracht, let’s go!”. Na een minuutje of 20 snijden gebeurde er iets interessants, er kwam een rust over de groep heen die ik niet zag aankomen. Er kwamen zo langzamerhand gesprekken op gang over diepere onderwerpen dan het lepeltje, het viel me op dat mensen af en toe een diepe zucht slaakten en daarna op een lager pitje begonnen te ademen, het snijden werd minder driftig, spieren begonnen te ontspannen en de gespannen blik op de gezichten begon te veranderen in een stoïcijnse staar. Hetzelfde gebeurde tijdens het maken van het touw. De eerste 15-20 minuten was iedereen driftig in de weer om de opdracht zo goed mogelijk uit te voeren en daarna kwam er een soort diepe rust over ons heen.

Eenvoud en afleiding in balans

De kracht zit hem in de juiste mate eenvoud. Wanneer je iets ingewikkelds doet dat al je aandacht nodig heeft kan je je ongeveer 20 minuten focussen en daarna verslapt je aandacht en ook je prestatie. Wanneer je iets heel eenvoudigs doet ga je je binnen de kortste keren vervelen, doordat je brein meer aankan dan de directe activiteit gaat het zich op een andere manier bezig houden “goh welke boodschappen moesten we nog hebben”. Door een activiteit te kiezen die zo eenvoudig is dat je deze kan uitvoeren zonder te denken, maar genoeg van je aandacht vraagt om niet afgeleid te raken door je eigen restcapaciteit, kom je in een extreem rustgevende modus. Deze modus is bijzonder nuttig om op te zoeken in de moderne wereld. Wanneer ik een paar uur aan het schrijven ben, en vervolgens tv ga kijken (veel prikkels = geen rust) of een beetje onbestemd ga rondhangen is het veel moeilijker om daarna weer op gang te komen met mijn schrijfwerk. Wanneer ik even 10 minuten ga snijden aan mijn lepel of touw ga draaien van een geplukte brandnetel kan ik daarna weer volop aan de slag omdat mijn brein wel is uitgerust maar niet uitgegaan.

Ik ga meer van dit soort activiteiten zoeken en beschrijven en absoluut opnemen in Mentale Fitness voor het Moderne Brein

3. Zelfredzaamheid en de illusie van kwetsbaarheid

Niet zonder jas naar buiten!

Op tijd thuis zijn voor het donker!

Zorg dat je genoeg te eten bij je hebt!

Altijd je mobiel mee voor als je verdwaalt raakt!

Moderne technologie en comfort is een absolute zegen in het dagelijks leven. Ik heb een apparaat in mijn zak waarmee ik toegang heb tot alle informatie, ik kan op een willekeurige plek op de wereld uit een vliegtuig stappen en een hotel, restaurant en supermarkt vinden. Ik heb kleren die mij warm houden, medicijnen die me van ziekte genezen, een mooi huis dat me van de elementen beschermt en comfort biedt en ik loop in 5 minuten naar een winkelcentrum waar ik al mijn behoeften kan bevredigen. I love it.

vuur-bosbeweging

Deze comfortabele manier van leven heeft helaas een valkuil. Doordat we al deze luxes tot onze beschikking hebben, zijn we gaan geloven dat we ze nodig hebben. De boswachters weten het mooi te zeggen:

“Als je een groot, sterk, intelligent mens het bos in stuurt met alleen de kleren die hij aanheeft, is ie binnen 3 dagen dood. Terwijl een klein kwetsbaar baby konijntje precies weet wat ie moet doen en het prima overleeft”

Duisternis

Ik sta in een pikdonker bos, zonder zaklamp, op blote voeten, zonder jas met de opdracht “ga maar naar dat lichtpuntje”. Alle alarmbellen rinkelen, geen schoenen, geen warmte, geen licht. Ik merk dat mijn hart sneller klopt en er talloze vragen omhoog komen. Ik ben niet de enige, één van de boswachters merkt de zorgen op en verduidelijkt de opdracht: “ga maar naar dat lichtpuntje”… Ik besluit maar gewoon te gaan en het stap voor stap aan te pakken, zodra ik me er overheen zet en gewoon begin te lopen merk ik dat de zorgen al snel verdwijnen. Na een minuutje of 5 ontdek ik een soort kalmte en navigeer ik moeiteloos door het bos. De realisatie “ik kan dit!” begint tot mijn verbazing steeds sterker te worden, hoe meer de zorgen en vragen afnemen, hoe beter en sneller ik ga. Mijn ogen staren in de verte en nemen een wijdere focus aan, mijn zwaartepunt verschuift en blijft boven mijn standbeen, mijn andere been hangt wat langer in de lucht voordat hij de grond raakt en scant voor scherpe dingen op de grond. Zonder met mijn handen vooruit te voelen loop ik om een boom heen, “hoe wist ik dat die boom daar stond?”, ik voel achter me en er stond inderdaad een boom…interessant. Hoe meer vertrouwen ik krijg in mijn vermogen om de opdracht uit te voeren, hoe minder zorgen ik krijg, hoe sterker mijn waarneming en hoe veiliger ik me voel.

duisternis-bosbeweging

Persoonlijke vrijheid

Er bestaat een idee dat mensen een soort zwakke, naakte schepsels zijn die volledig afhankelijk van allerlei externe middelen. Dat idee zorgt voor het gevoel dat we van alles nodig hebben om veilig te zijn. Maar hoe meer je leert vertrouwen op je eigen vermogens, hoe minder je het gevoel hebt dat je die externe middelen nodig hebt. Ik heb me sinds het weekend meer verdiept in eetbare planten, het vinden van water, ik heb geoefend met het versterken en uitbreiden van mijn waarnemingen en het stellen van de juiste vragen. Begrijp me niet verkeerd, ik hoop dat ik nooit noodgedwongen in een overlevingssituatie terecht komt, maar het idee dat ik zonder jas, zonder schoenen en zonder eten een poosje het bos in zou kunnen trekken geeft me een enorm gevoel van persoonlijke vrijheid, en dat is veel waard.

Het bos in!

Voor het boek ben ik op zoek gegaan naar de meest effectieve manieren om om te gaan met de uitdagingen van de moderne wereld en ik denk dat één hele effectieve manier is om die moderne wereld af en toe eens te ontsnappen. De primitieve wereld is met al haar eenvoudige wijsheid nog gewoon tot onze beschikking, hoe ver we ook door ontwikkelen in technologie. Loop eens een bos in, ga van het pad af tegen een boom aan zitten en beweeg een uurtje niet en ik beloof je dat je iets waardevols leert over jezelf, ik kan het iedereen aanraden, naar buiten kijken is naar binnen kijken 😉

Op zoek naar meer manieren om in contact te komen met je natuur?

MindLift

[button_1 text=”CHECK%20HET%20BOEK!” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_font=”Oswald;google” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#eb5c2b” styling_gradient_end_color=”#eb5c2b” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://mindlift.com/boek” new_window=”Y”/]

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!