[4 minuten leestijd | 950 woorden]

Als je op zoek bent naar meer focus en een betere mentale staat kan het aanpassen van je voeding niet ontbreken. De juiste voeding speelt een absoluut essentiële rol in de gezondheid van je brein. Er zijn veel voor de hand liggende voordelen van een goed voedingspratroon en dit is typisch zo’n onderwerp waar je niet over uitgepraat raakt als je er eenmaal over begint. Ik wil dit artikel eenvoudig en kort houden dus ik ga me nu richten op 1 aspect van voeding waarvan ik denk dat de meeste mensen er veel breinvoordeel uit kunnen halen: Gezonde vetten!

Ik heb voor mijn boek “How to Stick to ANY Diet”  zo’n beetje elk dieet gevolgd wat ik kon vinden, puur om te testen wat het voor me deed, en hoewel dit een boek was dat vooral ging over gewicht verliezen merkte ik iets interessants: Alle diëten waarbij ik vrij veel vet binnen kreeg hadden een merkbaar positieve invloed op mijn helderheid, focus en algemene gesteldheid.

De slechte reputatie van vetten

Vet heeft in de afgelopen 30 jaar, sinds de opkomst van light-producten, een hele slechte reputatie gekregen. Vooral verzadigde vetten (vetten die vast zijn bij kamertemperatuur) hebben een slechte naam. Iedereen was het er over eens: verzadigde vetten zijn slecht voor je. Het verhoogt het slechte cholesterol, je aderen slibben dicht en je wordt er dik van. Toch is er in de afgelopen jaren een steeds grotere groep wetenschappers en artsen die hier op terug komt. We zijn het er tegenwoordig over eens dat bepaalde soorten vet essentieel zijn voor een gezonde lichaam en geest. Het blijkt dat lang niet alle verzadigde vetten even slecht zijn en dat er zelfs vormen van verzadigd vet zijn die gezond zijn. Ik zal hier niet te diep ingaan op de verschillende soorten vet en hun eigenschappen, als je daar meer over wil weten kun je er hier alles over lezen. Voor nu wil ik me focussen op een groep vetten die in het bijzonder een rol spelen in de gezondheid van je brein.

Omega 6 en 3 vetzuren

Als je wil profiteren van de gezondheidsvoordelen van vetten kan je niet zomaar elke vorm van vet eten, transvetten die je vindt in bijvoorbeeld gefrituurd eten zijn nog steeds slecht voor je. Er is een bepaalde groep vetten die je juist graag in je dieet wil hebben en die veel mensen in Nederland tekort komen, je hebt er vast wel eens van gehoord: omega 6 en omega 3 vetzuren. Deze vetten worden essentiële vetzuren genoemd omdat ons lichaam ze niet zelf kan maken en we ze binnen moeten krijgen via onze voeding. Deze vetten spelen vooral een belangrijke rol bij het bouwen en repareren van cellen en het onderhouden allerlei hersen en zenuw functies. Als je het leuk vind om precies te weten hoe het werkt dan kun je hier de wetenschappelijke onderzoeken in duiken maar als je daar geen zin in hebt dan ben je op de goede plek want ik heb het al voor je gedaan. En dan nu:

3 redenen om meer gezonde vetten te eten voor een beter brein!

1. Beter leren

Er zijn wereldwijd verschillende onderzoeken gedaan in scholen waarbij leerlingen een dieet voorgeschreven kregen met veel gezonde vetten. Bijvoorbeeld een studie in Australie onder bijna 400 kinderen van tussen de 6 en 12 jaar oud. De groep die een drankje kreeg met daarin onder andere veel omega-3 vetzuren (en vitamine A, B6, B12 en C) scoorde hoger op toetsen en hadden een beter geheugen dan de groep die deze extra vetten niet binnenkregen. Dit onderzoek werd nog eens herhaald onder bijna 400 kinderen in Indonesië en daar waren de resultaten overeenkomstig.

2. gezondere hersencellen

Al onze celmembranen worden gebouwd van vetten, en nogal specifiek die omega 3 vetzuren. Als je er voldoende van binnenkrijgt heeft dit een positief effect op de werking van die cellen simpelweg omdat er dan voldoende bouwstoffen aanwezig zijn om gezonde cellen te bouwen en te repareren. Dit heeft een positief effect op de synaptische plasticiteit. Je brein hangt samen van neuronen en die neuronen worden met elkaar verbonden door synapsen. Alle activiteit in het brein is afhankelijk van de verbinding tussen je neuronen, hoe beter de overdracht van de stoffen in de synaps van neuron naar neuron hoe beter je brein werkt. Het positieve effect van gezonde vetten op deze werking speelt dus een enorme rol in de gezondheid van je brein. Dit is de reden dat veel gezonde vetten in je dieet zorgen voor een sterkere focus, meer helderheid en een beter humeur.

3. Voorkomen van kwalen van de geest

Als je al deze positieve effecten hebt wanneer je ze wél binnen krijgt, wat gebeurt er dan als je ze niét binnen krijgt? Zoals je inmiddels zal begrijpen heeft je brein het er erg moeilijk mee om de boel goed draaiend te houden wanneer je een tekort hebt aan deze essentiële vetten. Bijvoorbeeld aandoeningen zoals dementie en alzheimers, die voornamelijk te maken hebben met het afnemen van het lerend vermogen en het geheugen, zouden volgens wetenschappers wel eens (gedeeltelijk) voorkomen kunnen worden door een dieet dat rijk is aan goede vetten. Daarnaast denkt men dat gezonde vetten een grote rol kunnen spelen in het bestrijden van depressie, stemmingsstoornissen en zelfs schizofrenie. Ook is er een steeds grotere groep mensen met ADD en ADHD die veel baat hebben het slikken van voedingssuplementen die rijk zijn aan deze gezonde vetten.

Overtuigd?

Ben je inmiddels klaar om vet een grotere rol te geven in je dieet? Supervet! Zie hier een lijst van voedingsmiddelen waar volop goede vetten in zitten:

  • Vette vis zoals paling, haring, tonijn, zalm en makreel
  • Oliën zoals Lijnzaad olie, koolzaad olie of walnoten olie
  • Zaden zoals lijnzaad, koolzaad, chia zaad
  • Noten zoals walnoten en pecannoten
  • Ongezouten grasboter
  • Avocado

Veel plezier met je vette dieet!

Op zoek naar meer manieren om je brein te boosten?

MindLift-Mentale-Fitness-voor-het-Moderne-Brein

[button_1 text=”CHECK%20HET%20BOEK!” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_font=”Oswald;google” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#eb5c2b” styling_gradient_end_color=”#eb5c2b” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://mindlift.com/boek” new_window=”Y”/]

 

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!