[4 minuten leestijd | 1000 woorden]

Enige tijd geleden interviewde ik Emelie Forsberg. Hoewel ze niet zoveel bekendheid geniet als olympisch topsporters, tennissers of voetballers is ze de absolute top van haar sport en breekt ze record na record. De afgelopen 2 jaar domineert ze het sky, ultra en trail – running circuit.

De zwaarste races ter wereld

Voor wie niet bekend is met deze takken van sport: Ultrarunning wordt gezien als elke afstand groter dan een marathon. 50, 100 of 160 kilometer hardlopen wordt in deze tak niet als vreemd gezien. Skyrunning is hardlopen op hoogtes groter dan 2000 meter en met een helling van gemiddeld 30%. Deze 2 worden vaak samengevat tot de noemer trailrunning; hardlopen van de paden af, in het bos, in de bergen, op ijskappen etc.

Dus stel je eens voor dat je je 5km jog-sessie op zondagochtend zou laten plaatsvinden bovenop de Mont-Blanc op het meest technische terrein dat je je kan voorstellen en dat je dat zo’n 20 keer langer moet volhouden. Voor de meeste mensen klinkt het als een wonder dat je zoiets überhaupt overleeft maar Emelie Forsberg presteert het om keer op keer de 1e plaats te behalen en records te zetten op dit soort absurde hardloopwedstrijden. Ondanks dat ze pas sinds 2012 officieel competitief meedoet aan de sport en niet eens echt een noemenswaardig trainingsschema heeft.

Per ongeluk de beste

Omdat ik zelf fanatiek trailrunner ben raakte ik gefascineerd door het gemak dat ze uitstraalt in de vele youtube video’s waarin ze rennend te zien is, of geïnterviewd wordt na een overwinning. Alsof ze niet eens haar best doet. Het bijzondere aan haar is dat dat in zekere zin ook waar is. Ze werkt en traint harder dan ieder ander maar ze is soort van per ongeluk in het professionele rennen terecht gekomen. Ze heeft altijd veel bewogen in de bergen en gedaan wat goed voelde en toen ze mee deed aan een race bleek ze opeens tot de besten ter wereld te behoren.

Zodoende besloot ik haar te interviewen en merkte ik al snel dat haar inzichten over het hardlopen diepe wijsheden zijn die we kunnen toepassen op meerdere aspecten van het leven. Het gehele interview kun je hieronder beluisteren, maar in dit artikel wil ik uitweiden op 3 wijsheden die mij bijbleven uit het interview, en veel verder gaan dan de standaard trailrunning tips.

 

1. If it gets too hard, just slow down

If-It-Gets-Too-Hard,-Just-Slow-Down

Als we bezig zijn met constant sneller, harder en beter, vergeten we wel eens dat een beetje vertraging geen kwaad kan. Er wordt vaak gedacht dat dit soort absurde races van 100 km constant rennend afgelegd worden, maar in werkelijkheid wordt er veel gewandeld, zeker tijdens het beklimmen van heuvels. Hardlopers vechten om hun tempo te houden en niet te stoppen. Ultrarunners begrijpen dat wandelen met 6 km/u, hoewel het trager is dan rennen met 10 km/u, toch een stuk sneller is dan stilstaan met 0 km/u. Zo probeer ik het ook te zien als het op andere dingen in het leven aankomt. Hoewel ik het liefst elke dag op volle toeren zou draaien, moet ik me toch realiseren dat gewoon een beetje rustig aan bezig zijn veel meer oplevert dan mijn werk uitstellen omdat ik niet genoeg energie heb om er vol tegenaan te gaan. Slow and steady wins the race.

 

2. Take time to stop and enjoy the view

Take-time-to-stop-and-enjoy-the-view

En als je dan toch een keer niet verder kan, heeft het niet veel zin om die tijd te besteden aan je druk maken om de achterstand die je oploopt. Vaak zijn we zo druk bezig met van het ene naar het andere moment te rennen, dat we vergeten om te genieten van het moment waar we in zitten. Nu. Hier. Als je gelooft in “Stilstand is achteruitgang” dan is het misschien moeilijk te accepteren dat genieten van het uitzicht misschien wel waardevoller is dan constant vooruit pushen. Bij trailrunnen gaat het niet om de snelste weg van A naar B, maar om wat er tussen A en B allemaal te beleven is. De reis is belangrijker dan de bestemming. Voordat Emelie Forsberg maandelijks in de prijzen viel, was ze nooit bezig met racen maar zich altijd door de bergen aan het bewegen, rustig aan en volop aan het genieten van het uitzicht. Ik kan me persoonlijk niet voorstellen dat er een prijs bij de finish kan staan die mooier is dan wat ik onderweg meemaak. Maar misschien zou ik wel anders kletsen als ik überhaupt kans zou maken op een podiumplek 😉

3. We need to listen to ourselves and then we find a way that is good for us

We-need-to-listen-to-ourselves

Persoonlijk denk ik dat veel van de moderne kwalen zoals stress, burnout en obesitas veroorzaakt worden doordat we niet meer in contact staan met wat onze lichaam en geest nodig hebben. Overwerken en overeten zijn vormen van je grenzen stelselmatig overschrijden. 100 km rennen lijkt ook grensoverschrijdend, dat is het ook wel, maar wanneer je je krachten meet ten opzichte van de harde natuur ga je op een gegeven moment geconfronteerd worden met wat je écht nodig hebt. Als je 26 uur achter elkaar moet rennen in de meest erbarmelijke omstandigheden met niemand anders dan jezelf als gezelschap, dan wordt het op den duur bijzonder lastig om te ontkennen wat je nodig hebt, en hoe weinig dat eigenlijk is. We maken het vaak ingewikkelder dan het is met behandelingen, diëten, mindfulness en allerlei pogingen om onszelf staande te houden. Ik denk dat de antwoorden en oplossingen voor dit soort dingen niet buiten onszelf gezocht hoeven worden maar altijd binnenin liggen en zich zullen openbaren zodra we bereid zijn om te luisteren. Zoals Emelie het zo mooi zegt “When I want to run, I run, but when I want to stay home and eat chocolate, I just stay home and eat chocolate”. Toen ik nog 115 kg woog vertelde mijn lichaam me altijd dat ik thuis moest blijven en chocola moest eten, toch was dat niet wat ik écht nodig had. Naar jezelf luisteren betekent niet dat je elke impuls bevredigt, maar dat je eerlijk bent tegen jezelf over wat goed voor je is.

Meer Emelie?

Onderstaande youtube video geeft mooi weer hoe ze in de sport, en het leven staat:

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!