[4 minuten leestijd | 1080 woorden]

Als je een boek schrijft over mentale fitness dan kan een interview met Prof. Dr. Erik Scherder natuurlijk niet ontbreken. De meeste mensen kennen hem van De Wereld Draait Door waar hij met groots enthousiasme heel Nederland interesseert in – en informeert over – de werking van het brein. Hij verovert de harten en de breinen van menigeen tijdens zijn inspirerende, inzichtelijke en bovendien zeer grappige lezingen bij Het Fitte Brein: een serie lezingen waarmee hij door het hele land de de boodschap “niets doen is killing!” verkondigt. Deze bijeenkomsten zijn een absolute aanrader voor iedereen die zijn mentale fitness wil verbeteren en zijn brein gezond wil houden. In zijn het boek “Laat je hersenen niet zitten” legt hij op een uitgebreide, onderbouwde en eenvoudige manier uit wat de gevaren zijn van lang stilzitten en hoe we hiermee onze hersenen doen aftakelen, een absolute must-read!

Tijdens de research fase van MindLift – Mentale Fitness voor het Moderne Brein kreeg ik de kans om Professor Scherder te interviewen. In een luchtig en prettig gesprek stelde ik hem een aantal vragen over hoe de moderne wereld ons brein beïnvloedt, en wat de belangrijkste aanpassingen zijn die we kunnen maken om ons brein fit te houden.

In onderstaand artikel vind je een aantal van zijn uitspraken die mij het meeste bij bleven.

 


“Een van de grootste uitdagingen zal zijn om te blijven filteren”
~

“Juist door al dat multitasken en het idee dat je alles tegelijkertijd moet doen. Er zijn studies gedaan waarbij men zag dat studenten in de collegezaal om de 3 a 4 minuten een nieuw scherm openen. Binnen 15 minuten hadden ze dus al 4 schermen geopend, waarop ze zaten te twitteren of facebooken. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk, dat het brein in feite nog meer uitgerust moet worden om te zeggen nee, dát niet en dát wel. Focussen op 1 taak en dan pas de volgende taak.”

 


“Multitasken kan eigenlijk niet”
~

“Maar er zijn wel “high performers” en “low performers”. Daar zijn interessante studies over geweest. Mensen die goed lijken te kunnen multitasken, die doen het toch altijd minder goed dan wanneer ze elke taak apart doen. Het brein verwerkt informatie ook sequentieel maar in principe na elkaar. Je kunt dus wel heel snel wisselen tussen verschillende taken, maar dan zie je toch uiteindelijk dat je iets inlevert op de kwaliteit.”

 


“Focus is het beste, maar mét flexibiliteit”
~

“Focus is het beste maar met met een kleine nuance: uit hele interessante studies bleek dat als je focust, je niet alles weg moet schakelen. Je moet uiteindelijk bij het focussen nét voldoende flexibiliteit over houden – oog voor de omgeving – waardoor je in die focus nog komt tot een betere probleem oplossing. Anders heeft het een zekere rigiditeit. Het mooiste is als je in staat bent om een zekere flexibiliteit ongoing te houden, met de majeure input op de focus die je hebt. Die vondst sprak mij het meeste aan uit de studies. Dat multitaskten is echt bar, maar een beetje erin houden met een accent, dat is echt heel leuk.”


“De zoektocht zelf is nul geworden”
~

“Je kan in de trein zo op wetenschappelijke publicaties, de zoektocht zelf is nul geworden, die inspanning lever je niet meer. Vroeger moest je je best doen: “waar vind ik het?”. Nu hoef je niet meer te zoeken en is er een rijkdom aan kennis. Dus er zitten zeker ook goede kanten aan. Het feit dat je heel dichtbij informatie bent is ideaal: Je hoeft maar even op wikipedia en je weet het. De mindere kant is dat je steeds van het ene naar het andere switcht. Dat merk je zelf; je bent bezig en ondertussen komt er een mailtje binnen, ja dan kan je opnieuw beginnen met je artikel. Ik zou niet zeggen dat het alleen maar negatief is, maar je moet voortdurend kijken in welke situatie. Bijvoorbeeld op scholen met tablets, als ze pauze hebben, gaan ze een spelletje spelen op die tablets, maar weten ze nog wel wat schrijven is? Veel scholen willen tegenwoordig het schrijven met de hand terug halen. Vanuit neuropsychologisch oogpunt is dat heel verstandig. Het feit dat je dus motorisch bezig bent én visuele informatie verwerkt, dat ben je allemaal kwijt als je de boel zit in te tikken. Wat het brein vooral nodig heeft is uitdaging – dat in ieder geval – en nieuwheid. Dus als je op een gegeven moment al die routes weet op dat toetsenbord, dan heeft je brein daar geen uitdaging meer aan.”

 


“Mentale fitheid is niet meer los te koppelen van fysieke fitheid”
~

“Wat blijkt is dat er een misverstand bestaat over het idee dat als je nou maar sport – 2x per week – dat je dan je inactiviteit oplost, en dat is niet zo. Als je de rest van de week niks doet ben je inactief, dus er is maar één manier en dat is inbouwen. De trap nemen in plaats van de lift, zelf in actie komen!”

 


“Zolang je het brein maar nieuwe dingen aanbiedt!”
~

“Hoe zorg je ervoor dat je op oudere leeftijd je brein blijft verrijken? Een deel van het antwoord op die vraag ligt in de studie van Denise Park: ze gingen met oudere mensen twee nieuwe dingen doen, quilten en fotografie. Wat ze daar zagen – en dat was het geweldige – was dat ook hun geheugen verbeterde. Dat zat helemaal niet in die cursus, dus het leren van iets nieuws had een “far-transfer” effect op andere cognitieve functies. Dat oudere brein kan dus nog echt mee als je het maar uitdaagt. Als je het maar nieuwe dingen aanbiedt. Bijvoorbeeld muziek is een enorme rijkdom, daar zijn ook veel studies over gedaan bij ouderen. Zelfs als je denkt aan muziek – een melodie bijvoorbeeld – dan zie je al veel activiteit in het brein en dat is wonderlijk. Dat is de innovatieve kant én het uitdagende, dus dat je het brein blijft uitdagen met dat soort nieuwe dingen. Wat je niet moet hebben is dat je afbouwt. Zorg ervoor dat je er wat mee blijft doen, dan blijf je mentaal fit. Als je de hele dag niks doet, niet hoeft na te denken en niet wordt uitgedaagd – dus als je een soort sedentair of cognitief sedentair leven lijdt – dan gaat het snel achteruit.”


 

Kortom: Focus, goed nadenken over welke input je tot je neemt en vooral filteren wat afleidend, onnodig of onbehulpzaam is. Veel beweging inbouwen en vooral nieuwe dingen blijven leren. Op zoek naar meer tips voor focus en mentale fitness?

MindLift-Mentale-Fitness-voor-het-Moderne-Brein

[button_1 text=”CHECK%20HET%20BOEK!” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_font=”Oswald;google” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#eb5c2b” styling_gradient_end_color=”#eb5c2b” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://mindlift.com/boek” new_window=”Y”/]

 

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!