[5 minuten leestijd | 1300 woorden]

Als je zou weten wat de daadwerkelijke kracht is van elke dag 5 minuten investeren in je doel, dan zou je al je tijd anders gaan inrichten. De afgelopen paar jaar heb ik namelijk elk aspect van mijn leven onder de loep gelegd en me afgevraagd hoe ik de volle 100% eruit kon halen. In die tijd ben ik 35 kg afgevallen, Schreef ik 2 boeken en startte ik een succesvolle onderneming. Daarnaast heb ik meer energie, meer focus, meer creativiteit en krijg ik enorme hoeveelheden werk af in een korte tijd.

Mensen vragen mij nu: “Wat is het geheim van je transformatie?”

Laat ik meteen maar verklappen dat er geen geheim is, hoewel het lijkt op een plotselinge transformatie, is het in feite een heel geleidelijk proces van kleine veranderingen.

We zijn geneigd om het eindresultaat van een ander te vergelijken met onze beginsituatie, op die manier lijkt het onmogelijk om hetzelfde te bereiken, de stap is gewoon te groot. Als je je daarentegen gaat focussen op het proces in plaats van het resultaat, de reis in plaats van de bestemming, zal je zien dat elk resultaat het gevolg is van hele kleine dagelijkse stapjes.

5 minuten…DOE HET!

Er wordt vaak onderschat wat er mogelijk is in het minimale tijdsbestek van 5 minuten. Het is typisch zo’n periode die vaak misbruikt wordt en verloren gaat. “Ik ben 5 minuutjes later” of “de vertraging is slechts 5 minuten” of “nog maar 5 minuutjes candy crush spelen”. Persoonlijk ben ik altijd iemand geweest die alles nog even 5 minuten wist uit te stellen, daarnaast duren mijn 5 minuten ook nog eens zo’n 3 keer langer dan de 5 minuten van mijn vrouw, uitstellers kennen dat probleem maar al te goed 😉

En dan nu de 3 dingen die met 5 minuten een belachelijke hoeveelheid resultaat hebben!!

 1. Niks

Fitter sterker slimmer lao tzu quote

Je leest het goed, niks. Wanneer is de laatste keer dat je 5 minuten echt niks deed? En met niks bedoel ik niet Facebook scrollen, een spelletje spelen of op een terrasje zitten. Ik bedoel echt volledig en compleet time-out, proberen zo weinig mogelijk na te denken en gewoon aanwezig zijn in het moment. Als je je dan toch ergens op moet concentreren, luister dan naar je ademhaling.

“Hey is dat niet hetzelfde als mediteren?”

Jazeker wel, maar meditatie is weer zo’n groot woord met allerlei interpretaties en technieken en misconcepties dat mensen vergeten dat gewoon 5 minuten stilzitten met je kop dicht je leven in alle opzichten kan verbeteren. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat slechts 5 minuten meditatie per dag zorgt voor onder andere:

 • Betere focus – 5 minuten je focus bij 1 ding houden (bv adem) is een zeer effectieve manier om je algehele concentratievermogen te verbeteren, dit effect werkt de rest van de dag, na je meditatie, door.
 • Minder stress – Het deel van het brein dat je wijst op zorgen en angsten wordt minder actief, waardoor je stressvolle situaties objectiever kan bekijken en afhandelen
 • Beter geheugen – Focussen op 1 ding is hetzelfde als alle andere dingen negeren. Als je beter wordt in onnodige “ruis” in je omgeving en je gedachten te negeren, kun je je beter dingen herinneren en stijgt je productiviteit
 • Meer grijze massa – In hersenscans aangetoond dat slechts 8 weken dagelijks mediteren de grijze massa in het brein doet toenemen. Vooral rondom de hersengebieden die zich bezig houden met geheugen, leervermogen, concentratie en compassie. En dat het zelf afneemt rondom de gebieden die zich bezighouden met stress en angst.

Ik kies heel bewust het 5 minuten niks doen als eerste op deze lijst. Als je dit namelijk onder de knie hebt, en je kan je 5 minuten focussen op niks anders dan je ademhaling, zullen alle andere dingen die je in slechts 5 minuten gaat doen veeeeeeeel beter gaan vanwege je verhoogde focus.

Lees hier alles over meditatie en hoe je er eenvoudig mee begint!

2. Tabata intervals

Fitter sterker slimmer training smart tyson gay

Wil je ook binnen 5 minuten per dag:

 • meer vet verbranden?!
 • meer spiermassa opbouwen?!
 • je bloedsomloop verbeteren?!
 • je maximale zuurstofopname (conditie) verhogen?!

Ik weet dat het klinkt als een slechte tell-sell promo voor DE nieuwe fitness hype die je slechts al je tijd en geld zal kosten maar vrees niet: De Tabata is gratis, eenvoudig en er is niks aan gelogen. De Tabata is een vorm van HIIT (High Intensity Interval Training), ook wel bekend als SHIT (Super Heavy Interval Training…en verwijzend naar hoe de laatste minuut voelt) waarbij je je een hele korte tijd (20 sec) 100% inspant, gevolgd door een nog kortere tijd (10 sec) rust. Dit doe je 8 keer en in combinatie met 30 sec opwarmen en afkoelen zit je aan precies 5 minuten.

Tabata

Het is nogal een aanslag op je systeem, om 8 keer 20 seconden helemaal los te gaan, maar na 5 minuten ben je ook klaar en kan je de rest van de dag genieten van een verhoogde vetverbranding en het feit dat je alle bovengenoemde voordelen hebt binnen 5 minuten, terwijl je vrienden die een uur in de sportschool zitten nog niet de helft van deze voordelen behalen. Nog belangrijker is het mentale aspect: de meeste mensen hebben geen flauw idee wat hun eigen 100% is, omdat ze er nooit op aangesproken worden. Het brein weet simpelweg niet hoe die het lichaam ertoe moet zetten om zich 100% in te spannen. De mentale focus die hiervoor nodig is ga je in al je cognitieve processen terugvinden.

Wat doe je dan in die 5 minuten? Maakt niet eens zo gek veel uit, zolang je je hele lichaam in beweging brengt. Hardlopen, fietsen (op een hometrainer) of roeien (op een ergometer) bevallen mij toch wel het beste. Als je beperkte spullen en ruimte hebt kan je ook in je eigen woonkamer een Tabata doen met je eigen lichaamsgewicht, dan is mijn favoriete beweging toch wel de burpee, waarbij je van stand naar pushup en van pushup naar sprong gaat. Als dit nog te zwaar is kun je de pushup overslaan en als het te makkelijk is kun je er een pullup aan toevoegen zoals ik hieronder doe:

Geloof het of niet, maar slechts 5 minuten intense inspanning met een full-body beweging zal je een enorme hoeveelheid fitness opleveren, meer nog dan wanneer je 3 kwartier rustig aan beweegt en zelfs wanneer je het 3 of 4 keer per week doet. Wil je direct aan de slag? Gebruik deze Tabata timer om direct te beginnen. 

In onderstaande video leg ik de Tabata nog eens uit in 1 minuut!

3. Koud douchen

Fitter sterker sslimmer Wim Hof

In mijn artikel over de Wim Hof Methode beschreef ik een aantal ervaring die ik had tijdens mijn training met de Iceman. Toch wilde ik het koude douchen nog eens in deze lijst opnemen omdat het een super eenvoudige manier is om een hele hoop voordelen in je leven te verwelkomen.

In het kort:

 • In één keer helemaal wakker. deze behoeft denk ik niet veel uitleg 🙂
 • Verbeterde bloedcirculatie. Door de plotselinge temperatuurverandering moeten je vaten zich snel aanpassen. Bijna alle hart en vaatziekten uiten zich uiteindelijk in scheurtjes in belangrijke vaten of vaten die niet flexibel zijn. Door de koude douche verbetert de flexibiliteit van je vaten. Eén onderzoek toonde zelfs aan dat een maand lang koud nadouchen de rusthartslag met 20 slagen verminderde! Oftewel, een betere doorbloeding.
 • Meer vetverbranding. Het koude water is voor je lichaam een signaal om te kachel eens flink aan te zetten waardoor dus je stofwisseling dus omhoog gaat, kortom: Meer vet verbranden
 • Een sterker immuunsysteem. Mensen die regelmatig koud douchen of zich anderszins blootstellen aan de kou maken meer witte boedcellen, T-cellen en lymfocyten aan, oftewel: een superimmuunsysteem!

En zo kan ik nog wel even doorgaan, voor mij is toch het belangrijkst dat ik door al deze dingen meer energie heb en dat voelt gewoon heerlijk! Het maakt niet zo heel veel uit of je er heel lang onder staat, of dat je eerst warm doucht en dan pas koud afdoucht. Waar het om gaat is dat je er net zo lang onder blijft totdat je je ademhaling volledig onder controle hebt, en je dus niet meer rillerig en schokkerig inademt. That’s it! Je begint natuurlijk niet meteen met 5 minuten koud douchen, maar je werkt er naar toe en je gaat merken dat het steeds makkelijker wordt. Pas op: het werkt zeer verslavend 🙂

Check deze video waar ik het nog eens in 1 minuut uitleg:

 

Klaar om in 2016 Fitter, Sterker en Slimmer dan ooit te worden?

MindLift-Mentale-Fitness-voor-het-Moderne-Brein

[button_1 text=”CHECK%20HET%20BOEK!” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_font=”Oswald;google” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#eb5c2b” styling_gradient_end_color=”#eb5c2b” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://mindlift.com/boek” new_window=”Y”/]

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!