[ 1000 woorden | 4 minuten leestijd ]

Twee jaar geleden begon ik met koud douchen, ik was meteen verkocht, ging bij Iceman Wim Hof op bezoek, trainde een jaar met hem, werd instructeur van de Wim Hof Methode en leerde al meer dan 500 mensen hoe ze meer uit zichzelf kunnen halen met behulp van de koude en ademhaling. Inmiddels begint het bijna cultuur te worden in Nederland om onder een koude douche te stappen. Mooie ontwikkeling! Als je je nog afvraagt waarom het een goed plan is, check dan onderstaande video waarin ik het in 1 minuut uitleg.

 

Sinds ik actief ben als instructeur krijg ik talloze vragen over de koude douche, bij deze de 5 meest gestelde vragen en mijn antwoord erop.

 

1. Hoe lang moet ik eronder blijven?

Er is geen vaste tijd die voor iedereen goed is, seconden op een timer weten niks van jouw fysiologie.  Het doel is om je lichaam genoeg kou te laten voelen zodat het een duidelijke prikkel krijgt om aan de slag te moeten. Vervolgens moet het ook niet zo lang duren dat het lichaam daadwerkelijk koud wordt en de energie moet gaan steken in het herstellen van de koude douche. Ergens tussen “ik voel er niks van” en “ik ben veel te koud” zit dus een gouden gebied waarin je het lijf een trainingsprikkel geeft waardoor het sterker wordt. Over het algemeen geldt: zodra je je adem onder controle hebt en rustig kan praten (of een deuntje fluiten) dan betekent dit dat je lichaam de gewenste aanpassingen heeft gemaakt. Hierna zal het relatief makkelijk zijn om er onder te blijven. Je bent dan in principe klaar maar als je langer wil blijven staan: neem deze tijd om heel goed aan te voelen hoe je lijf reageert, en stap eruit voordat je echt koud wordt.

 

2. Moet mijn hoofd er ook onder?

Dat hoeft niet, zeker in het begin niet. Voor de meesten die net beginnen en het nog moeilijk vinden, raden we aan om te beginnen bij de benen en langzaam omhoog te werken naar de borst en de rug. Zo kan het lijf zich in enigszins comfortabele volgorde voorbereiden op wat komen gaat. Bij de borst en rug zal je merken dat de sensatie al wat heftiger wordt. Wanneer het nog een intense oefening voor je is raad ik altijd af om het hoofd eronder te doen. De koude douche heeft invloed op je hartslag en bloeddruk, dit is een overlevingssysteem om om te gaan met de koude. In overlevingstermen moet het hoofd ten alle tijde het best beschermd worden. Wanneer je het hoofd plotseling onder de koude douche doet kan dat dus een plotselinge bloeddrukverandering teweeg brengen en daar kan je duizelig van worden. Dat is niet bepaald veilig onder de douche 🙂 Dus: als je al een poosje koud (af)doucht en het wordt steeds makkelijker en minder heftig, dan kun je voorzichtig het hoofd ook eronder gaan doen. Als dit niet moeilijk voor je is dan betekent dit waarschijnlijk dat je bloedsomloop goed getraind is. Goed bezig!

 

3. Ik blijf achteraf heel lang koud, hoe komt dat?

Het kost vaak super veel overredingskracht om mensen er van te overtuigen dat de koude douche goed, gezond en lekker is. Als mensen het dan eindelijk gaan proberen – en er achter komen hoe geweldig het is – kost het ongeveer evenveel moeite om ze te overtuigen dat ze rustig aan moeten doen. Als je achteraf lang koud blijft, ben je er te lang onder geweest! Het doel is niet om koud te worden maar om warm te blijven. Blijf dus niet langer onder de koude douche dan dat je lichaam in staat is om warm te blijven. Met voorzichtige oefening kom je vanzelf op een punt dat je er makkelijk langer onder kan blijven, maar dat moet eigenlijk geen doel op zich zijn.

 

4. Is mijn douche wel koud genoeg?

Ja, jouw douche is koud genoeg. De temperatuur van het koude water in je huis is sterk afhankelijk van allerlei factoren: buitentemperatuur, binnentemperatuur, of je in een flat of vrijstaand woont, of je een thermostaatdouche hebt et cetera. De absolute temperatuur van je douche maakt niet zo gek veel uit. 8°C is een stuk kouder dan 14°C, maar het belangrijkste is het contrast met jouw lichaamstemperatuur van 37°C en de temperatuur van de warme douche die je van te voren nam. Kortom: het gaat om warmtecontrast. Als je vanuit de sauna van 50°C in een bad van 20°C springt dan reageert het lijf ongeveer hetzelfde als wanneer je bijvoorbeeld van een douche van 40°C omschakelt naar een douche van 10°C. Het gaat om het momentje van schok. Tenminste, bij de koude douche, het ijsbad heeft weer een aantal andere effecten, maar die moet je toch echt meemaken.

 

5. Ik krijg witte vingers/tenen na het douchen, wat doe ik daar aan?

Dat is een teken van slechte doorbloeding op die plek, veel mensen hebben hier last van. Dit kan liggen aan een gebrek aan oefening, te veel stil zitten achter een bureau, altijd warme schoenen dragen of simpelweg een aangeboren mindere doorbloeding op die plek. In sommige gevallen is het echt een aandoening zoals het fenomeen van Raynaud. In dat geval is het verstandig om eerst met je arts te kijken naar wat verstandig is omtrent koude. Als het om “gewone” wintervingers (of tenen) gaat is er in de meeste gevallen gelukkig wat aan te doen. Sla de koude douche een poosje over, en ga in plaats daarvan alleen met het probleemgebied aan de slag. Dit doe je als volgt: je zet 3 bakjes klaar waar je hand of voet in past. In het eerste bakje doe je water met ijsklontjes, het tweede bakje gewoon kraanwater (kamertemperatuur) en in het derde bakje lauw warm water (lichaamstemperatuur). Je gaat met bijvoorbeeld je hand 10 seconden in elk bakje, tussendoor neem je een paar seconden rust. Wissel van bakje 1 naar 2 naar 3 en weer terug. Doe dit een aantal keer achter elkaar (volg je gevoel!). Wanneer dit makkelijker wordt kun je de tijd per bakje opvoeren tot bijvoorbeeld 30 of 60 seconden. Zo train je de vaten in het probleemgebied om beter met de wisselingen om te gaan, flexibeler te worden en dus minder wit te worden als reactie op koude. Doe deze oefening met veel aandacht voor hoe het lijf reageert en concentreer op je ademhaling.

 

Heb je nog andere vragen? Stel ze hier onder!

Klaar voor het echte werk?

[button_1 text=”VOLG%20DE%20WORKSHOP!” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_font=”Oswald;google” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#eb5c2b” styling_gradient_end_color=”#eb5c2b” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://mindlift.com/Wim-hof-methode” new_window=”Y”/]

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!