[4 minuten leestijd | 1000 woorden]

Met 5 minuten per dag meer focus, minder stress en een gezonder brein?

Klink onwaarschijnlijk, maar onderzoek toont aan dat mindfulness meditatie het brein op fysisch niveau verbetert! Het is een soort krachttraining voor je brein: niet alleen word je er kalm en relaxed van, maar het vermindert tevens je stresshormoon (1), verhoogt je focus en productiviteit (2) en helpt je omgaan met stress en angst. De positieve effecten van meditatie zitten niet alleen in de persoonlijke waarneming van de beoefenaar, maar is keihard wetenschappelijk aangetoond: een serie onderzoeken met MRI-scans (3) toonde aan dat slechts acht weken mindfulness en meditatie oefeningen het brein op fysisch niveau veranderde. De proefpersonen die acht weken elke dag ongeveer een half uur meditatieoefeningen deden hadden een duidelijk meetbare toename in de grijze massa rondom de hippocampus, die geassocieerd wordt met je geheugen, leervermogen, compassie en introspectie. Daarnaast werd er een afname gemeten van grijze massa rondom de amygdala, dit is een klier in het emotionele brein die een belangrijke rol speelt in het voelen van angst en stress.

Kortom: mindfulness meditatie is eigenlijk overal goed voor. Maar wat is het precies? Er zijn zo veel verschillende vormen, stromingen en soorten meditatie dat het soms lastig is om te weten waar je moet beginnen, daarnaast is het typisch zo’n fenomeen dat gehuld is in allerlei mystieke tradities en gebruiken. Vooral ‘nuchtere’ Nederlanders worden vaak afgeschrokken door het zweverige imago van mindfullness meditatie. Maar eigenlijk is het heel eenvoudig: alle vormen van meditatie gaan over het gericht sturen van aandacht en het loskoppelen van het moderne brein met al zijn mentale herrie.

Meditatie samengevat in 60 seconden:

En dan nu: 3 manieren om te beginnen met mediteren, in 60 seconden

 

1. Ademfocus meditatie

 

Ademfocus is een vorm van concentratiemeditatie waarbij je al je aandacht bij één ding brengt – bijvoorbeeld je ademhaling – en dat je alle andere gedachten, emoties en overige hersenspinsels laat gaan. Ze mogen er gewoon zijn, maar je reageert er niet op. Je bent niet actief bezig elke impuls te bevredigen, maar je houdt al je aandacht bij dat ene ding. Adem rustig en diep en neem waar hoe je adem je lichaam binnenkomt en weer vertrekt. Veel mensen hebben nog meningen over buik- of borst- en neus- of mondademhaling, maar in mijn ervaring maakt het niet gek veel uit welk gat je gebruikt. Adem op de manier die het beste voelt en oordeel dus ook niet over of je wel of niet goed genoeg ademt. Bedenk je van te voren dat meditatie niet iets is om goed in te zijn: het is geen wedstrijd en er valt niks te winnen. Veel mensen die beginnen met mediteren worden boos of gefrustreerd omdat ze tijdens de meditatie steeds random gedachten denken, een liedje in hun hoofd hebben of met de boodschappen bezig zijn. Relax, focus en haal adem. Ademfocusmeditatie is een fijne vorm om mee te beginnen, omdat je je heel gericht kunt bezighouden met dat ene ding.

2. Contemplatie meditatie

 

Contemplatie meditatie is een vorm van meditatie die gebruikt wordt om tot diepere inzichten te komen. Bij een contemplatie ga je heel gericht bezig met een bepaalde gedachte of emotie. Je kan bijvoorbeeld een gedachte nemen en die eens van een afstandje proberen te bekijken, visualiseren dat de gedachte zich buiten jezelf bevindt, alsof ie voor je zweeft en ‘m van alle kanten kan bekijken. Dit is een goede manier om met een pijnlijke of enge gedachte of emotie om te gaan. Je kan de gedachte dan gaan ontleden door er in te prikken en er vragen over te stellen. Waar komt dit vandaan? Waarom reageer ik erop? Wat zou er gebeuren als ik ‘m loslaat? etc. Een beetje alsof je steeds een laag van de uit weg pelt om bij de kern te komen. Je kan contemplatie ook gebruiken om een bepaalde tekst of behulpzame zin dieper op je in te laten werken. Dit is een vorm van meditatie die bijvoorbeeld in het christendom wordt toegepast op een bepaalde bijbelse tekst. Meditatie is in feite een vorm van gebed, of andersom. het maakt niet zoveel uit hoe je het bekijkt, als je er maar wat aan hebt, whatever works!

3. Lichaamsbewustzijn meditatie

Lichaamsbewustzijnsmeditatie is een vorm van meditatie die vooral gebruikt wordt om spanningen los te laten en tot een diepe rust te komen. Het is een oefening waarbij je heel gerichte focus gebruikt om al je aandacht naar een bepaald lichaamsdeel te brengen. Een eenvoudige en veelgebruikte vorm hiervan zie je veel in de slaapmeditatie. Voordat je gaat slapen ga je rustig liggen met je ogen dicht. Vervolgens begin je bij je kleine teen: probeer al je aandacht naar je tenen te verplaatsen en je heel erg bewust te zijn van dat lichaamsdeel. Vraag jezelf af of dat deel ontspannen is en hoe je eventuele spanning los zou kunnen laten. Dit proces herhaal je voor je gehele lichaam: je gaat overal langs en probeert je steeds bewuster te zijn van je lichaam en hoe het voelt. Dit is niet alleen een effectieve manier om tot rust te komen, maar ook om je er bewust van te worden dat je niet alleen een lichaam hébt, maar ook je lichaam bént. Vaak hebben we het gevoel dat er een poppetje in ons hoofd leeft die onze zak met botten door de wereld probeert te sturen. Met deze oefening kun je die disconnectie opheffen en tot een diep gevoel van harmonie komen. Eerst met je lichaam, en uiteindelijk met alle andere dingen.

Dus lekker mediteren, het is zo eenvoudig! Als je op zoek bent naar meer focus, rust, stressbestendigheid en simpelweg een betere staat van zijn…

MindLift-Mentale-Fitness-voor-het-Moderne-Brein

[button_1 text=”CHECK%20HET%20BOEK!” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_font=”Oswald;google” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#eb5c2b” styling_gradient_end_color=”#eb5c2b” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://mindlift.com/boek” new_window=”Y”/]

 

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!