[4 minuten leestijd | 1100 woorden]

De ademretentie-oefening uit de Wim Hof Methode is een bijzonder effectieve manier om je fysieke en mentale gezondheid een boost te geven. Deze oefening is voor mij niet alleen de snelste manier om in een meditatieve staat te komen, maar het is ook nog eens wetenschappelijk aangetoond dat je met deze oefening je immuunsysteem bewust kunt beïnvloeden en de homeostase van je lichaam kunt verbeteren. In dit artikel de 5 redenen om met de oefening aan de slag te gaan.

LET OP: Als je de oefening wil leren, zorg er dan altijd voor dat je deze leert van een gecertificeerde Wim Hof Methode instructeur die je op een rustige en veilige manier kan begeleiden, zodat je het goed leert uitvoeren. De ademhalingsoefening heeft een diepgaand effect dient altijd rustig en in een veilige setting uitgevoerd te worden en nooit in of om het water of in het verkeer. 

2_Iceman_Wim_Hof_Methode_ademhalingsoefening_immuunsysteem
1: Bewuste beïnvloeding van het immuunsysteem

Tot voor kort werd algemeen aangenomen dat het autonome zenuwstelsel niet vrijwillig beïnvloed kan worden, het lichaam regelt dit gewoon op de automatische piloot. Toch wist Wim met zijn testgroep in het Radboud aan te tonen dat zij – met minimale training – hun immuunrespons op de injectie van een dode bacterie wisten te onderdrukken, puur door focus, ademoefeningen en een korte koudetraining. Dit wereldschokkende onderzoek zorgt er niet alleen voor dat de biologieboeken herschreven moeten worden, maar toont ook aan dat wij hier direct zelf invloed op kunnen uitoefenen.


2: Terug naar optimale biochemie

Met elke adem beïnvloed je de biochemische waarden in je lichaam en veel van de moderne leefstijl factoren – verkeerde voeding, slaaptekort, werkdruk, overgewicht etc – zorgen ervoor dat we over het algemeen verre van optimaal ademen. Elke keer als je uitademt stijgt bijvoorbeeld de Ph-waarde in je bloed een klein beetje omdat het zure CO2 uitgestoten wordt. Wanneer je inademt neemt je lijf O2 op om te gebruiken voor de verbranding, hierbij komt CO2 vrij en dat moet weer uitgestoten worden in de longen. Zo is het lijf constant CO2 en O2 aan het balanceren rondom de optimale waarden. Wanneer je niet optimaal ademt heeft dit dus direct invloed op de zuurgraad van je lijf en de mate waarin het lichaam in staat is om O2 te gebruiken. Maar niet-optimale adem heeft nog meer gevolgen: je hartslag volgt je adem, en de meeste van ons ademen in het dagelijks leven veel te snel. Als je altijd een beetje te snel ademt heb je altijd een beetje een verhoogde hartslag en is het lichaam dus altijd een beetje in actie. Dit betekent spanning, stress en onnodige activiteit in het lichaam. Wanneer je altijd een beetje verzuurd, gestrest en gespannen bent komt het lichaam nooit echt tot de diepe rust die het nodig heeft om de boel op te ruimen. Het lijf reageert hierop door een beetje te ontsteken – alsof het voor de zekerheid wat van de poortwachters van het immuunsysteem uitstuurt. Die lage ontstekingsgraad waar veel van ons constant mee rondlopen kan op de lange termijn zich uiten in allerlei kwalen. Met de ademhalingsoefening van de Wim Hof Methode lijken de CO2-O2 verhouding, de Ph-waarde en de bloeddruk en hartslag even flink door elkaar geschud te worden, waarna het lichaam zich reset tot meer optimale waarde. Het mooiste is nog om te zien dat mensen die dagelijks oefenen op den duur de hele dag door rustiger, bewuster en optimaler ademen.

 

4_Iceman_Wim_Hof_Methode_ademhalingsoefening_verzuring_sport
3: Verzuring tegengaan bij sportprestaties

Wanneer we ons inspannen is er meer O2 nodig. Zo wordt er logischerwijs meer glucose verbrand en meer CO2 aangemaakt. Om te voorkomen dat het lichaam moet overschakelen op onvolledige verbranding, ga je sneller ademen zodat je meer zuurstof binnenkrijgt en meer CO2 uitstoot. Dit is hoe het lichaam van nature reageert op een inspanning en wanneer je je lang moet inspannen zal onvermijdelijk verzuring optreden en zal je minder presteren. De Wim Hof Methode biedt echter een manier om dit (gedeeltelijk) tegen te gaan. Ten eerste doordat je energiesysteem (zie punt 4) efficiënter wordt en je cellen simpelweg beter worden in het vrijmaken van energie. Maar er zijn ook specifieke technieken die je kunt gebruiken. Door te leren hoe je je ademhaling kunt aanpassen om de activiteit van je lichaam te sturen hebben je spieren meer O2 tot hun beschikking, kunnen ze makkelijker glucose verbranden en kun je je duurprestatie veel langer volhouden zonder te verzuren. Dit wordt in de WHM vooral getoetst door de paardenstand oefening of push-ups. Persoonlijk pas ik dit dagelijks toe tijdens mijn hardlooptraining en liep ik met behulp van deze techniek al een volle marathon op blote voeten en een ultramarathon van 57 km.

5_Iceman_Wim_Hof_Methode_ademhalingsoefening_energiesysteem
4: Een efficiënter energiesysteem

Bij alle dagelijkse processen van het menselijk lichaam – van het kloppen van je hart tot het verteren van je voedsel – is energie nodig. Deze energie wordt vrijgemaakt door opgeslagen brandstoffen in het lijf te verbranden met behulp van O2 (zuurstof). Bij dit proces komt onder andere CO2 (kooldioxide) vrij. Wanneer je uitademt, wordt in de longen CO2 afgegeven aan de lucht en wanneer je inademt wordt O2 opgenomen uit de lucht. Wanneer je in het retentie (lege longen) gedeelte van de ademoefening bent, dan moet het lichaam de opgeslagen O2 – dat zich bindt aan hemoglobine in het bloed of myoglobine in de spieren – gebruiken om deze verbrandingsprocessen door te laten gaan. De waarden van CO2 en O2 in je bloed wisselen tijdens de oefening heel sterk. Deze pieken en dalen lijken een trainingsprikkel te geven aan het lijf om beter met de adem om te gaan. Dit is een prikkel voor het lijf om beter te worden in het opslaan, vervoeren en gebruiken van die zuurstof.

6_Iceman_Wim_Hof_Methode_ademhalingsoefening_meditatieve_rust
5: Diepe meditatieve rust

Eén van de meest effectieve en eenvoudige manier om je focus te verbeteren en je mentale fitness op alle vlakken te verhogen is meditatie. Het is een soort krachttraining voor je brein. Niet alleen word je er kalm en relaxt van maar het vermindert je stresshormoon, verhoogt je focus en productiviteit, en helpt je omgaan met stress en angst. De positieve effecten van meditatie zitten niet alleen in de persoonlijke waarneming van de beoefenaar, een serie onderzoeken met MRI scans (4) toonde aan dat slechts 8 weken meditatie oefeningen het brein op fysisch niveau veranderde. De proefpersonen die acht weken elke dag ongeveer een half uur meditatie oefeningen deden hadden een duidelijk meetbare toename in de grijze massa rondom de hippocampus, die geassocieerd wordt met je geheugen, leervermogen, compassie en introspectie. Daarnaast werd er een afname gemeten van grijze massa rondom de amygdala, dit is een klier in het emotionele brein die een belangrijke rol speelt in het voelen van angst en stress.. Tijdens WHM ademoefening bereik je deze meditatieve staat op een hele prettige en effectieve manier.

LET OP: Als je de oefening wil leren, zorg er dan altijd voor dat je deze leert van een gecertificeerde Wim Hof Methode instructeur die je op een rustige en veilige manier kan begeleiden, zodat je het goed leert uitvoeren. De ademhalingsoefening heeft een diepgaand effect dient altijd rustig en in een veilige setting uitgevoerd te worden en nooit in of om het water of in het verkeer. 

Aan de slag: Workshop Wim Hof Methode!

Wil je de Wim Hof Methode ademhalingsoefening eens rustig onder begeleiding aanleren en uitproberen? Kom gezellig een keer de workshop Wim Hof Methode volgen in Utrecht!

[button_1 text=”VOLG%20DE%20WORKSHOP!” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_font=”Oswald;google” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#eb5c2b” styling_gradient_end_color=”#eb5c2b” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://mindlift.com/Wim-hof-methode” new_window=”Y”/]

 

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!