[3,5 minuten leestijd | 790 woorden]

Nadat ik voor de zoveelste keer bij de fysio zat vanwege een pijnlijke schouder na een dag achter mijn bureau, besloot ik om eens op zoek te gaan naar een oplossing. Ik realiseerde me dat ik soms wel 8 uur per dag zit, aanvankelijk dacht ik dat het niet zo gek veel zou moeten uitmaken aangezien ik toch wel 5-6 uur per week sport, maar toen ik me ging verdiepen in het onderwerp bleek het tegendeel waar te zijn. Ik stuitte op angstaanjagende onderzoeken die aantoonden dat je levensverwachting drastisch daalt wanneer je meer dan 4 uur per dag achter elkaar zit en dat de kans op ernstige aandoeningen significant vergroot door veel te zitten.

Check deze MindLift Minute waarin ik het in 60 seconden uitleg:

Oké…en nu?

Nu je, waarschijnlijk staand, weer verder leest is natuurlijk de vraag: En nu? De reden dat ik dit artikel schrijf is omdat ik ben gaan experimenteren met niet-zittend werken en het bevalt me enorm. Ik kan me veel beter concentreren, krijg veel meer gedaan en aan het eind van een dag werk heb ik veel meer energie over! Vreemd, zou je zeggen, aangezien niet zitten toch meer energie vraagt dan wel zitten, maar toch is het tegendeel waar. De bevorderde doorbloeding en actievere houding zorgen er voor dat je meer calorieën verbrandt en dus meer energie vrijmaakt om te gebruiken, daarnaast blijft je brein beter doorbloed en kun je dus langer uitdagende taken aan.

Oplossingen

treadmill desk

Er zijn al hele bedrijven die over gaan op de zogeheten treadmilldesks, oftewel, loopbandbureaus. Toegegeven, het ziet er wat apart uit maar het is wel een te gekke manier om in beweging te blijven door de dag heen. Er zijn ook al bureaus met ingebouwde spinfiets die zelfs je laptop opladen terwijl je trapt! Uitstekende oplossingen lijkt me, maar voor wie op zoek is naar een eenvoudigere en vooral goedkopere oplossing is “gewoon” staan al genoeg om een hele hoop gezondheids en concentratie voordelen te winnen.

In mijn eerste poging om staand te werken heb ik simpelweg dingen op mijn bureau gezet waar ik dan vervolgens weer mijn toetsenbord, muis en keyboard op kon zetten. Ik heb een verstelbare drumkruk gebruikt om mijn beeldscherm in hoogte te kunnen bijstellen, en de cajon (drumdoos) had eigenlijk direct de juiste hoogte voor mijn muis en toetsenbord.

Het ziet er niet super sjiek uit maar het werkt zeker. Een van de grotere voordelen die ik meteen al opmerkte was dat ik automatisch tijdens het werken al aan het dansen was op de muziek die ik aan had staan.

 

Na de eerste dag staand werken merkte ik direct al een boost in productiviteit en energie, het enige nadeel was dat ik nu wel gebonden was aan mijn kantoor dat zich op de zolderverdieping bevindt. Ik vind het prettig om door de dag heen zo nu en dan van werkomgeving te wisselen (nog een goede focus booster) dus ik ben met mijn laptop en cajon op pad gegaan.

Met deze opstelling kan ik eenvoudig in elke kamer werken waar een tafel staat. Ook de tuintafel doet prima dienst als staand bureau dus ik verheug me er al op om van de zomer met mijn blote voeten in het gras te werken.

Extra uitdaging

Naast (soort van) dansen op mijn werkmuziek, merkte ik dat het leuk is om af en toe te spelen met je houding. Bijvoorbeeld op één been gaan staan is een leuke balansoefening en zorgt er automatisch voor dat je nog meer gaat bewegen. Iets eenvoudigs als op 1 been balans houden vraagt om aanspanning van tal van spieren en bevordert de doorbloeding dus nog meer. Als je je buikspieren aanspant wordt het veel makkelijker om op één been te staan en zo krijg je ook nog eens een gratis ab-workout! Trouwens, je kan menig fysiotherapeut vragen om een oefening voor sterkere enkelgewrichten en hij zal je de opdracht geven om te balanceren op één been. De voordelen blijven zich opstapelen! Ik was me zo aan het vermaken met op 1 been staan dat ik een balanceboard heb gekocht om tijdens het werken op te staan.
Balance-board

Ik ben nu zo gewend om staand te werken dat ik het eigenlijk altijd en overal doe, ik noem het tegenwoordig ook bij lezingen en workshops als optie. Aan het begin laat ik mijn publiek weten dat als ze de workshop of lezing liever staand volgen, dat ik dat alleen maar kan toejuichen omdat dit hun concentratie zal bevorderen. Het is een beetje een paradigm-shift maar als je eenmaal gewend bent wil je niet meer terug!

Op zoek naar meer manieren om je focus te optimaliseren?

MindLift-Mentale-Fitness-voor-het-Moderne-Brein

[button_1 text=”CHECK%20HET%20BOEK!” text_size=”32″ text_color=”#ffffff” text_font=”Oswald;google” text_bold=”Y” text_letter_spacing=”0″ subtext_panel=”N” text_shadow_panel=”N” styling_width=”40″ styling_height=”30″ styling_border_color=”#000000″ styling_border_size=”0″ styling_border_radius=”6″ styling_border_opacity=”100″ styling_gradient_start_color=”#eb5c2b” styling_gradient_end_color=”#eb5c2b” drop_shadow_panel=”N” inset_shadow_panel=”N” align=”center” href=”https://mindlift.com/boek” new_window=”Y”/]

Op zoek naar meer focus?

Werk aan je mentale fitness met de GRATIS email cursus. Wekelijks exclusieve tips, trucs en hacks voor meer mentale kracht, minder stress en een ijzersterke focus!

Bedankt voor je inschrijving! Check je mail voor de bevestiging

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!